«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Комуналка, кредити і курс долара: які потрясіння чекають на українців у серпні

Що потрібно чекати українцям в останній день літа?

У Києві в серпні можуть початися перебої з електроенергією, а підготовка до опалювального сезону опиниться під загрозою зриву. Крім того, Кабінет міністрів перегляне тариф на газ (без зростання не обійтися), а кредити в банках можуть подорожчати.

Про це повідомляє OBOZREVATEL.

В Україні з 1 серпня стартує черговий крок на шляху до запуску ринку газу - добове балансування. На простих українців це рішення практично не вплине, проте в майбутньому це може дати поштовх розвитку ринку. У всякому разі, так стверджують в Національній комісії в сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП).

Важливіше і зрозуміліше для Української рішення - перегляд тарифу на газ. Діюча постанова №187 (її продовжили на початку літа) закінчується, тому Кабінет міністрів повинен затвердити новий механізм. Якщо постанова не продовжити, "Нафтогаз" буде поставляти Український блакитне паливо за ринковими цінами, а це близько 10 грн за куб замість діючих 6,9 грн.

Для київської влади та уряду наступний місяць може запам'ятатися цим комунальним колапсом. По-перше, під загрозою водопостачання.

Без рідкого хлору водоканали не здатні знезаражувати воду, в результаті мільйони українців можуть залишитися без питної води. Оскільки гаряча вода в Україні має відповідати таким самим вимогам, як і холодна (бути знезараженою) води зовсім не буде.

У Києві до описаної проблеми додалася ще одна. Термін угоди з "Київенерго" закінчився, місцева влада ухвалила рішення не продовжувати з ними співпрацю і замість цього створило підприємство "Київтеплоенерго". Остаточне рішення прийме найближчим часом суд. Також у КМДА заявляють, що якщо до серпня питання не вирішиться, в столиці можуть початися проблеми не тільки з гарячою водою, але і з електроенергією.

Курс долара в серпні, як і перші два місяці літа, буде знаходитися в тому ж діапазоні - близько 26,2-26,3 грн / $. Більш ризикований для національної валюти час - осінь. Тоді починається опалювальний сезон, зростають витрати на імпорт. Поки ж ситуація залишається стабільною. Незначні коливання пов'язані з короткостроковими факторами.

Джерело

Все буде Україна