«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Константинопольський патріархат оголосив Україну своєю канонічною територією

Територія України канонічно завжди була територією Вселенського патріархату і ніколи не належала російській державі.

Про це, спираючись на історичні факти та документи, заявив в інтерв’ю «Главкому» представник Вселенського патріархату при Всесвітній раді церков у Женеві архієпископ Тельміський Іов (Геча). За його словами, заяви Російської православної церкви про «вторгнення» Константинополя на «чужу канонічну територію» є лише штучними закидами.

«Київська митрополія канонічно й історично, з моменту свого створення за часів перших київських християнських князів Аскольда, Ольги і Володимира і далі більше 700 років, була митрополією у складі Вселенського патріархату. І навіть після передачі в 1686 році частини Київської кафедри на підросійських територіях в тимчасову опіку (намісництво) московських патріархів, Україна ввесь час лишалась канонічною територією Константинопольської церкви», — підкреслив ієрарх.

Він нагадав, що Вселенський патріарх Димитрій у 1991 році у листі до патріарха Московського Олексія II нагадав, не визнає канонічною територію Російської православної церкви території України, Білорусі, Литви і Польщі.

«На початку ХХ ст. Російська церква сама просила призначити її архієрея Екзархом Вселенського патріарха в українських землях, і тоді вона це не вважала «вторгненням в чужу канонічну територію, — додав Іов.

Тому, за його словами, не зрозуміло, на якій підставі тепер Синод православної церкви в Росії змінив позицію і намагається відмовити Матері-Церкві в праві призначати екзархів на терени, які історично і канонічно завжди були канонічною територією Вселенського патріархату

Він додав, що у 2001 році Синод УПЦ (МП) прославив цього Екзарха Вселенського патріарха в лику святих мучеників.

За матеріалами

Все буде Україна