«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Корисно знати! Народні засоби з заспокійливими властивостями!

Кожна людина бореться з несприятливими обставинами, часто на межі можливостей своєї психіки і нервової системи, що не може не позначитися на здоров’ї. Офіційна медицина активно рекламує дорогі заспокійливі засоби, зокрема і на рослинній основі. Так що ж це за лікарські рослини, які допомагають впоратися зі стресами, і чи не краще приймати їх у натуральному, непереробленому вигляді?

Лікарські рослини, які знімають емоційне напруження

Існує група лікувальних рослин, що володіють седативним, тобто заспокійливим впливом на психіку. Це не снодійні, хоча вони і сприяють настанню природного сну. Використовуються седативні трави для зменшення занепокоєння, при нервозності, дратівливості, озлобленості та інших деструктивних проявах, інформує Ukr.Media.

Цей рослинний заспокійливий засіб пропонується як у вигляді трав’яного збору, так і у формі настойок, сиропів або таблеток. Яка ж форма краще?

Спиртові настойки валеріани, пустирника і півонії — найпоширеніший, але не найкращий варіант застосування цих трав. Він досить токсичний для печінки навіть у рекомендованих дозах.
На перший погляд здається, що таблетки і сиропи краще, тому що зручніше. Але, як часто буває (і ті, хто практикує ЗСЖ, це чудово знають), не все, що швидко та зручно, — корисно.
Ми рекомендуємо використовувати природні неперероблені сушені сировини у вигляді подрібнених коренів і трави. Ось переваги домашніх настоїв лікарських трав:

доступна ціна у порівнянні з дорогими рекламованими препаратами;
100 % натуральність, без добавок, барвників, наповнювачів;
ліки часто підробляють, чого не можна сказати про лікарські трави, куплені в аптеці;
водний настій добре засвоюється;
трави в настої зберігають свої корисні властивості;
особистий контроль за процесом приготування — це впевненість, що використовується корисний продукт.
Далі ми розповімо, які трави можна застосовувати в якості натурального заспокійливого засобу.

Валеріана лікарська

Рослину ще називають котячою травою. На котів, а також на тигрів, левів та інших котячих валеріана діє збудливо. На людей рослина також діє досить ефективно, але вже як заспокійливий.

В якості седативного кореневища валеріани застосовують при таких станах:

стресові перевантаження;
безсоння;
мігрень;
емоційна нестабільність, у тому числі під час клімактеричного періоду у жінок.
Валеріана впливає не тільки на нервову систему, але і на судини, а також гладку мускулатуру внутрішніх органів. Траву слід приймати з обережністю при хронічних запорах та схильності до алергічних реакцій.


Пустирник серцевий

Рослину використовують як седативний засіб при розладах нервової системи, для профілактики і при лікуванні:

неврозів;
захворювань серцево-судинної системи;
при перезбудженні психіки, нервової системи.
Пустирник серцевий застосовують для нормалізації артеріального тиску при гіпертонії. Гарні терапевтичні результати — при лікуванні кардіоневрозів. Вагітним жінкам потрібно враховувати, що пустирник стимулює гладку мускулатуру матки, володіє абортивною дією.


Півонія

Застосовується в якості седативного при:

стресах;
хронічній втомі;
нейроциркуляторній дистонії;
емоційних розладах внаслідок перевтоми, неправильного харчування, гормональних порушень, хронічного недосипання.
Мар’їн корінь — це інша назва півонії — крім пролонгованої седації покращує настрій, додає сил.


Як приготувати лікувальний настій

Для посилення заспокійливого ефекту краще використовувати збір (суміш) седативних трав. При цьому треба враховувати, що кореневища і коріння настоюють тривалий час. Коріння потрібно попередньо подрібнити. Настоювати в термосі зі скляною колбою протягом 4-6 годин. На літровий термос — 2-4 ст. л. сировини. Температура води — 80-90°C. Якщо чайник без термометра, то потрібно почекати 5 хвилин, щоб вода трохи охолола після закипання, а потім заливати її в термос.

Інший можливий варіант приготування лікувального настою — в мультиварці, також при температурі не вище 90°C. В цьому випадку час приготування можна скоротити до 2-3 годин. При такому способі настій зберігають у холодильнику і підігрівають перед вживанням.

Як приймати

Використовувати лікарські рослини слід після консультації з лікарем, особливо це стосується лікування дітей до 12 років, вагітних жінок і людей з різними хронічними захворюваннями.

Якщо седативні трави приймають окремо, а не в зборі, то їх треба чергувати.
Починають пити настій з половини склянки за 30 хвилин до їжі.
Допускається підсолоджування. Можна додавати мед і свіжовичавлений сік лимона, при цьому температура настою повинна бути не вище 40°C.
Дозування і кількість слід підвищувати поступово. Курс — від одного місяця.
Лікувальні трави, як і будь-які лікарські засоби, треба приймати так, щоб від них була користь для здоров’я. Помилки у використанні можуть призвести до зниження терапевтичного ефекту. Тому має сенс дотримуватися наступних простих правил:

Використовувати водний настій лікарських рослин потрібно протягом двох діб. Далі він просто псується, і визначити це можна за запахом. Настій, який зіпсувався, потрібно вилити і приготувати свіжий.
Лікувальний настій трав — це не чай, ним не треба запивати їжу. Це в принципі неправильно, адже так вимиваються шлункові соки. Пити лікарські трави треба окремо від їжі.

Протипоказання і особливі вказівки при прийомі седативних трав

Протипоказаннями, зазвичай, є вагітність, індивідуальна непереносимість. При зниженому тиску слід враховувати можливий гіпотензивний ефект при прийомі настоїв валеріани, пустирника і півонії.
Заспокійливі трави підсилюють дію антидепресантів, снодійних.
Лікування седативними травами передбачає підвищену обережність при водінні автомобіля, а також у будь-яких випадках, де потрібна швидкість психомоторних реакцій.
Правильно приготовлений водний трав’яний настій дозволяє зберегти корисні властивості рослин. Терапевтичний вплив седативних трав на організм розвивається поступово, але досить стабільно і органічно для нервової системи. При грамотному застосуванні — один з кращих варіантів стабілізації психіки і природний захист від стресів.

Все буде Україна