«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

''К*рва! Прибила б!'' Ніцой пригрозила голові МОН через скандал із російською мовою

Українська письменниця, борець за українську мову Лариса Ніцой нецензурно вилаяла міністра освіти Лілію Гриневич через скандал з пропагандистськими підручниками з російської мови в українських школах. Крім того, вона заявила, що буде ініціювати її відставку.

Зокрема Ніцой зайнялася підготовкою листів зі скаргами до Служби безпеки України та до Генеральної прокуратури, про що жінка повідомила на своїй сторінці у Facebook.

"Шок. Що. Це. Таке. Гриневич повернула в школи підручник з двоголовим орлом і російським триколором. Два роки тому, зі скандалом, нам вдалося цей підручник зняти. Зараз ці підручники знову у школах", - обурилася вона.

За словами Ніцой, активістка Марина Зеленюк знайшла на сайті Міністерства освіти і науки рекомендацію використовувати скандальний підручник на уроках російської мови в 1-3 класах для шкіл з українською мовою навчання. Цей факт також вкрай розлютив письменницю, і вона жорстко розкритикувала главу міністерства, не добираючи слів.

"Що?! Школи з українською мовою навчання, перші класи, вчать мокшанську мову?! Двоголового орла і триколор? Наші маленькі українські діти?! Відкрила сайт МОН і пережила справжній шок. Я цей підручник два роки тому вилучила! Затрусилися руки. Якби переді мною була в той момент міністерка, я б не знаю, що їй зробила. К*рва. Прибила б", - обурюється Ніцой.

Вона також уточнила, що не обмежиться подачею скарг в СБУ і ГПУ і попросила народних депутатів України негайно ініціювати зняття Гриневич з посади з огляду на те, що, за словами Ніцой, міністр є "кремлівською консервою". Сама міністр поки ніяк не відреагувала на скандал.

У свою чергу, її заступник Павло Хобзей заявив, що Міносвіти ще у 2014 році звернулося до видавництва "Генеза" з вимогою передрукувати скандальну сторінку з російським гербом, через яку й обурилося суспільство. Місцеві органи самоврядування повинні були зобов'язати кожну школу переклеїти її, оскільки підручник без передрукованої сторінки не має спеціального грифа і не може використовуватися в школах.

Джерело

Все буде Україна