«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Куплений хліб швидко пліснявіє — причини чому так відбувається

Як зберегти хліб від передчасного ураження цвіллю.

Як кажуть фахівці, здоровий, пшеничний хліб може пліснявіти в звичайних умовах на 5-6 добу, якщо це житній/пшеничний — дещо пізніше. Але якщо таке негативне явище настає на 1-2 добу після покупки — що може привести до цього? Постараємося розглянути далі, інформує Ukr.Media.

Три причини появи цвілі

Якщо говорити про те, з яких причин на хлібі може з'являтися цвіль — тут варто виділити наступне.

На першому місці це неправильна технологія виробництва хліба на заводі — підвищений відсоток вологи в самому виробі, щільне його укладання. Також спори грибів можуть потрапляти в заміс з повітря, а також в готову продукцію при транспортуванні або через немиті руки. Але якщо цвіль зсередини росте — заражене борошно, або інші компоненти.
Спровокувати швидке зростання цвілі може і підвищена в приміщенні вологість, як і висока температура. При температурі вище плюс 25, вологості в 60-80% — цвіль буде проростати як на дріжджах. Такі умови — просто благодатний ґрунт для зростання таких грибків.
Неправильне зберігання хліба. Оптимально зберігати хліб в хлібниці з дерева, або в керамічному посуді, але ніяк не в наглухо зав'язаному поліетиленовому пакеті або пластмасовій хлібниці, яка не провітрюється.
При цьому варто також пам'ятати, що білий хліб буде покриватися цвіллю швидше чорного і все через те, що він має менший рівень кислотності.

Важливо пам'ятати, що якщо цвіль з'явилася на кірці хліба, вона буде вражати і м'якуш, тому вживати такий хліб не варто, навіть якщо ви зріжете верх. Спори цвілі вже проникли всередину, і відповідно потрапляючи в організм — буде вражати внутрішні органи.

Як зберегти хліб від передчасного ураження цвіллю

Щоб не допустити передчасного псування продукту — варто взяти до уваги і дотримуватися наступних порад.

Хлібницю або ж шафу, в якій зберігають хліб, варто утримувати в ідеальній чистоті, прибирати там регулярно, протирати слабким розчином оцту як мінімум раз на тиждень.
Варто стежити, щоб на кухні не було занадто жарко і волого, тому важливо регулярно провітрювати приміщення.
У хлібницю, щоб уникнути надмірної вологості можна насипати трохи солі — вона як сорбент буде вбирати вологу.
І ще одне. Оптимально зберігати хліб або в лляному рушнику, або ж в пакеті з отворами. Так продукт не буде покриватися цвіллю, оскільки буде "дихати", не даючи грибку розростатися.

Все буде Україна