«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Лікарі створили карту живота, яка показує, що може спричинити біль у животі

Біль в животі – один із найпоширеніших видів дискомфорту, і ми всі відчуваємо його час від часу. Причин болю в цій ділянці маємо дуже багато, тому важливо правильно ідентифікувати проблему, щоб якнайкраще її побороти.

1. Права верхня частина живота


У цій частині живота знаходиться жовчний міхур і печінка, тому найбільш поширені причини болю в цій ділянці зазвичай пов’язані з цими органами.

Якщо ви відчуваєте раптовий, сильний біль, який віддає у праве плече і з’являється після вживання важкої, жирної їжі – у вас можуть бути жовчні камені.
Гострий біль або приглушені судоми, які поширюються у праве плече або спину і тривають кілька годин, можуть свідчити про холецистит або запалення жовчного міхура.
Тупий або гострий біль, який може то з’являтися, то зникати, зазвичай вказує на те, що ви страждаєте від гепатиту – найважчого захворювання печінки.
2. Середній верхній відділ живота


Ця частина живота складається з дванадцятипалої кишки, першої ділянки тонкої кишки і великої частини підшлункової залози.

Якщо ви часто відчуваєте біль, що віддає у спину і загострюється при споживанні їжі, особливо, коли харчові продукти мають високий вміст жирів, це може бути ознакою панкреатиту.
Сильний біль і больові відчуття в цій частині, що супроводжуються нудотою, блювотою, діареєю і набряком живота, можуть бути викликані черевною грижею.
Відчуття печіння в грудях, а також симптоми, такі як кашель, біль у горлі, кислий смак у роті, надмірний метеоризм, нудота, блювота і здуття живота, зазвичай, вказують на печію або диспепсію.
Якщо ви страждаєте від печії, яка загострюється, коли ви нахиляєтеся або лягаєте спати з болем у грудях і відрижками, тоді ви напевне маєте грижу стравохідного отвору діафрагми.
Біль, який може загострюватися між прийомами їжі або посеред ночі, і зникає під час прийому їжі, може бути симптомом виразки дванадцятипалої кишки.
3. Ліва верхня частина живота


Більша частина вашого шлунка зосереджена у лівій верхній частині шлунково-кишкового тракту, тому будь-які незвичайні відчуття в цій ділянці, зазвичай, вказують на проблеми з цим органом.

Важкий   біль пригнічення, що супроводжується нудотою або блювотою, може бути ознакою гастриту або запалення шлунка.
Пекучий біль, який зазвичай більш інтенсивний, коли шлунок порожній, може бути викликаний виразкою шлунка.
4. Права і ліва частини кишківника


Нирки розташовані в правій і лівій частинах живота з кожного боку хребта. Іноді біль у цих ділянках також може бути викликаний проблемами з товстим кишківником.

Біль збоку, який віддає в спину і супроводжується лихоманкою, ознобом, діареєю і нудотою, може бути ознакою того, що ви страждаєте від інфекції нирки.
Сильний біль, що віддає в нижню частину живота і надходить почергово, свідчить про камені в нирках. Ви також можете відчувати нудоту, блювоту, лихоманку, постійну потребу в сечовипусканні і кров у сечі.
Симптоми метеоризму, разом із утрудненим стільцем свідчать про закреп.
5. Середня частина живота


Будь-який дискомфорт в цій частині живота тісно пов’язаний з проблемами у тонкому і товстому кишківнику.

Біль у животі і спазми, які супроводжуються сильною діареєю, втомою, лихоманкою і втратою ваги, свідчать про запальне захворювання кишківника.
Якщо ви відчуваєте біль разом з блювотою, діареєю, утрудненим стільцем та надмірним метеоризмом, це може бути ранньою ознакою незначної кишкової непрохідності.
Болісний набряк або набряклість біля пупка, який зазвичай викликає дискомфорт у животі, називається пупковою грижею.
6. Ліва частина живота


Крім лівої нирки, у цій ділянці також знаходиться нижня частина товстої кишки, яка може заразитися або запалитись через нездорову дієту, старіння і деякі інші поширені причини.

Постійні та стійкі болі разом з болем у животі, лихоманкою, нудотою і блювотою є найбільш типовими симптомами дивертикуліту або запалення нижньої частини товстої кишки.
7. Права нижня частина живота


Ця частина живота містить апендикс – невеликий орган, який має в собі корисні бактерії, сприяє хорошому травленню і підтримує імунну систему.

Гострий біль, втрата апетиту, нудота, блювота і лихоманка – найпоширеніші симптоми апендициту або запалення апендикса, що вимагає негайного лікування.
8. Середній нижній відділ живота


Сечовий міхур і репродуктивні органи знаходяться в цій частині живота.

Спазми в черевній порожнині, відчуття печіння під час сечі, а також зміни кольору сечі можуть вказувати на інфекцію сечового міхура.
Раптовий і важкий тазовий біль, який може тривати місяцями, також є поширеним симптомом певних проблем з репродуктивними органами.
9. Ліва нижня частина живота


Тут розташована велика частина товстої кишки, тому якщо у вас є проблеми з цим органом, ви ймовірно відчуєте біль у лівій нижній частині живота.

Біль у животі, що супроводжується спазмом, здуттям, надлишковим метеоризмом, діареєю або закрепом, може бути симптомом синдрому роздратованого кишківника.
Інформація, висвітлена у статті, надана лише з інформаційною метою. Не забудьте спочатку проконсультуватися зі своїм лікарем, якщо у вас виникають болі в животі.

Ви колись страждали від болю в животі? Ви пройшли медичне обстеження?

За матеріалами

Все буде Україна