«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Лукашенка оголосили персоною нон ґрата в ЄС, а його поплічників внесли до чорного списку

У Європарламенті не лише не визнали Олександра Лукашенка чинним переобраним президентом Республіки Білорусь, але й оголосили його персоною нон ґрата. А такж закликали застосувати санкції до його поплічників.

 

Про це йдеться в спільній заяві лідерів Прогресивного альянсу соціалістів і демократів, Європейської народної партії, партій "Оновити Європу" (Renew Europe), "Зелені" та групи "Європейських консерваторів і реформістів", оприлюдненій у понеділок, 17 серпня.

 

Депутати об'єднують зусилля, щоб закликати до нових і вільних виборів у Білорусі, й рішуче засуджують насильство та катування, що чинять проти мирних протестів поплічники режиму Лукашенка.

 

"Ми аплодуємо білоруському народові за його мужність та рішучість і підтримуємо його прагнення до демократичних змін і свободи. Президентські вибори 9 серпня не були ані вільні, ані справедливі, а достовірні звіти свідчать про перемогу Світлани Тихановської. Тому ми не визнаємо Олександра Лукашенка переобраним президентом Білорусі і вважаємо його персоною нон ґрата в Європейському Союзі. Ми приєднуємося до білоруського народу в їх запиті на нові та вільні вибори під наглядом незалежних спостерігачів", - йдеться в заяві.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Я готова" - Тихановська записала відеозвернення до білоруського народу

 

У Європарламенті рішуче засуджують арешти та жахливі акти насильства й тортур, які були вчинені проти мирних протестуючих, і закликають до повного розслідування цих злочинів, які не можуть залишитися безкарними.

 

"У зв'язку з цим ми нагадуємо Олександрові Лукашенку про його відповідальність. Ми рішуче засуджуємо придушення інтернету та ЗМІ, перекриття доріг і залякування журналістів, щоб зупинити потік інформації про ситуацію в країні. Ми закликаємо негайно звільнити всіх довільно затриманих і політичних в'язнів, які були затримані до та під час виборчої кампанії", - заявляють євродепутати.

Депутати підтримали рішення міністрів закордонних справ Євросоюзу про чорний список осіб, відповідальних за насильство та фальсифіковані президентські вибори. За закликали якнайшвидше скласти санкційний список, щоб людям, які вчинили ці злочини, заборонили відвідувати ЄС, а їх активи заморозили.

"Європейський Союз може і повинен зробити більше для сприяння справі демократії та свободи в Білорусі, в тому числі шляхом посилення допомоги білоруському громадянському суспільству та негайному припиненню будь-якої фінансової підтримки урядових та контрольованих державою проєктів. Ми пропонуємо відновити цільові програми ЄС для допомоги репресованим людям у Білорусі та їх сім'ям", - повідомляють представники європейських прогресивних партій Європарламенту.

Депутати закликали Євросоюз однаково вживати рішучих та однозначних дій, переоцінюючи відносини з чинним режимом у Білорусі, відповідно до цінностей і принципів ЄС, та переглянути співпрацю з Мінськом, у тому числі в рамках Східного партнерства. Зокрема, підготувати всебічний огляд політики щодо Білорусі, беручи до уваги різні сценарії та події в країні, що також включає суттєво підвищену роль для ЄС - не лише політично, але й технічно та фінансово.

Європарламентарі також висловили жаль, що режим Лукашенка заборонив доступ до Білорусі двом їх колегам депутатам - Петрасу Австревічусу та Роберту Бідрону, які їхали до Мінська як приватні особи, щоб підтримати білорусів. І запропонували ЄС призначити спеціального представника для Республіки Білорусь, щоб підтримати процес мирного переходу влади відповідно до волі білоруського народу.

"Ми закликаємо ЄС підтримати мирний перехід влади та вести діалог із білоруською опозицією та громадянським суспільством, щоб розпочати новий виборчий процес під наглядом нової Виборчої комісії - органу, якому зможуть довіряти всі сторони. Це право народу Білорусі обирати власних політичних представників. Ми закликаємо Російську Федерацію утримуватися від будь-яких втручань, прихованих чи відкритих дій у Білорусі після виборів, і закликаємо установи ЄС і держави-члени пильно протидіяти будь-яким російським діям із цього приводу. Жыве Беларусь!" - заявили в Європарламенті.

Все буде Україна