«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Майбутні вибори в Італії. Що вони означають для України?

За тиждень до дострокових парламентських виборів в Італії 4 березня в країні прокотилися масові демонстрації , що супроводжуються зіткненнями з поліцією. Італії належить знову оновити парламент, але головною прикметою виборів-2018 стала розгубленість виборця. Дата вже близька, а приблизно третина (!) Населення до цих пір не знає, за кого голосувати.

Демпартія: Україна - цілісність, Росії - санкції і діалог - пише ЛБ

Чому так? Традиційні політичні сили в кризі. Наприклад, правляча Демократична партія. З одного боку, нинішній прем'єр Паоло Джентілоні (що прийшов на зміну Маттео Ренці ) закінчує мандат на рівні довіри, що перевищує той, яким він мав у своєму розпорядженні на початку. Це для Італії видатний результат - такого не траплялося з 1994 року. Але при цьому сама Демпартія переживає не найкращі часи. Її покинули відразу кілька відомих політиків. Наприклад, в минулому році після бурхливих дискусій з Маттео Ренці з приводу політичної лінії партії з неї вийшли П'єрлуїджі Берсані, Массімо д'Алема, Енріко Россі і інші політики, створивши окрему політичну силу - «Вільні та рівні». Яка, природно, відтягне на себе частину голосів виборців лівоцентристів (за прогнозами, відсотків 7%). Крім того, і у решти Демпартії є деякі тертя, а її рейтинг повільно падає.

Соціологи прогнозують (з 17 лютого опитування публікувати заборонено), що Демпартія в березні отримає приблизно 20% голосів. Це помітно менше, ніж в попередні роки. Як Демпартія ставиться до України? Як проєвропейська політична сила вона завжди висловлювалася за відновлення цілісності і суверенітету України в Криму і на Донбасі і за збереження санкцій проти Росії. При цьому її ж представники не забувають згадати і про «важливість діалогу з Росією».

П'ять зірок - Москва на зв'язку
На цих виборах швидше за все не перевищує Демпартія, а саме популістське рух «П'ять зірок» набере найбільшу кількість голосів. Над безграмотної промовою його 31-річного лідера Луїджі ді Майо сміється вся освічена Італія, проте соціологи стверджують: за «зіркових» готові проголосувати не менше чверті виборців. Цього, звичайно, не вистачить для самостійного формування уряду, але їх вага в новому парламенті буде досить значним. Як відомо зі статистичних викладок, найбільше виборців «5 зірок» - в середовищі бідних, а також анти-вакціністов і прихильників інших теорій змови.

Рух «П'ять зірок» зовсім недавно виявилося замішаним у великому фінансовому скандалі, але її рейтинг від цього, схоже, майже не похитнувся. «П'ятизіркові» люблять Кремль, передруковують російську пропаганду і навіть виступають з нею в парламенті. Власне, лідери цього популістського руху оголосили зняття санкцій з Росії одним з пріоритетів своєї майбутньої політики.

«Ліга» (Півночі): «Спочатку - італійці!»
Спочатку «Ліга Півночі» була партією сепаратистського спрямування, наполягала на такій собі «Паданськой республіці» і «Паданськой ідентичності», і ратувала за відділення північних областей від решти Італії. З недавніх пір риторика партії змінилася, вона вже менш сепаратистська, але як і раніше політично дуже права. Її слоган тепер не «Спочатку - Північ!», А - «спочатку - італійці». Власне, її основний електоральний «коник» - це страх певних верств італійського суспільства перед іммігрантами.

Трапляється, що окремі представники «Ліги» скочуються в відвертий фашизм. Так, в своєму січневому інтерв'ю один із представників «Ліги» Аттіліо Фонтана згадав про «білої раси, яка опинилася під загрозою». В Італії расизм - це відвертий моветон, інтерв'ю Фонтани наробило багато шуму і політику довелося вибачатися і пояснювати, що він «невдало висловився».
«Ліга» на цих виборах може «взяти» 15-18% голосів, кажуть соціологи.

Зрозуміло, що все це - гра вигаданими ідентичностями, латентний (тепер уже) сепаратизм, расизм та інше - просто не може не подобатися режиму Володимира Путіна. Власне, так воно і є. Лідер «Ліги Півночі» Маттео Сальвини часто їздить до Москви, фотографується c Путіним і симпатій своїх не приховує. Ніжна прихильність між путінською "Єдиною Росією" і "Лігою Півночі» була скріплена підписами в березні минулого року.

Тролі і боти не здаються
Москва і Ольгине, схоже, раді старатися для друзів. За інформацією колишнього віце-президента Білого Дому Джо Байдена, російські тролі старанно допомагають «П'яти зірок» і «Лізі Півночі» в боротьбі за місця в парламенті. Точно так же, додає він, як в 2016 році вони «лили воду» на млин ворогів референдуму, скликаного Маттео Ренці. Тоді противники таки перемогли і глава Демпартії змушений був піти у відставку. Зараз теж, застерігає Байден, є ризик впливу Кремля на вибір італійців.

За інформацією газети «Ла Стампа», в Італії нещодавно були виявлені щонайменше п'ять акаунтів в Твіттері c «підозрілою активністю», що опублікували понад 160 тисяч твітів на три теми: прославляння Кремля, «П'яти зірок» і «Ліги Півночі».

«Вперед, Італія!» Берлусконі. І цим все сказано
Цю правоцентрісткую силу створив Сільвіо Берлусконі . Вражаюче, але навіть після того, як її лідер в 2013 році був визнаний економічним злочинцем в суді останньої інстанції, який заборонив нині 81-річному Берлусконі займати державні посади терміном два роки, - навіть після всього цього рейтинг у партії залишається зовсім непоганим. «Вперед, Італії» пророкують приблизно 18% голосів. У тих, хто пам'ятає дружні вечірки Сильвіо з Путіним, питань на тему відношення до України не виникає. А так як Берлусконі ще й господар медіаімперії, то стогони на тему «як заважають італійській економіці антиросійські санкції» регулярно вкладаються у вуха мільйонам виборців.
Емма Боніно - «Більше Європи» і проукраїнська позиція
... невже ж на Апеннінах все так погано і заточене тільки під інтереси Кремля, запитаєте ви. Ні, в Італії є політична сила, яка не просто зауважує України та її інтереси, а навіть звернулася з листом до української діаспори, що нараховує не менше чверті мільйона чоловік. Це партія «Більше Європи з Еммою Боніно». Сама 70-річна Боніно - досвідчений політик лівих поглядів, була єврокомісаром, віце-спікером парламенту, а також міністром при різних урядах. Завжди займалася правозахисною діяльністю, виступаючи, зокрема, за права жінок. У 1980-і роки займалася питаннями прав людини в країнах Східної Європи. Її політична сила, однак, зовсім молода: партія «Більше Європи» створена в листопаді минулого року.

В кінці січня на сайті партії з'явився лист до українців Італії, в якому говориться:

«В італійській політичній картині три важливі політичні сили -« Вперед, Італія »,« Ліга Півночі »і« П'ять зірок »- відкрито підтримують російського президента Володимира Путіна і його режим, в той час як інші сили занадто невпевнено пручаються його імперіалістичним цілям. Ми ж, «радикали» з проекту «Більше Європи», вважаємо, що необхідно, щоб в італійському парламенті з'явилася проєвропейська федералістична сила, рішуче виступає за відновлення процесу європейської інтеграції, в тому числі як методу стримування імперіалістичної політики Росії ».
Прихильники Емми Боніно пояснюють, чому вони вирішили звернутися до українців: «Ми впевнені, що ці вибори можуть стати також чудовою можливістю, щоб краще познайомити українців Італії та італійських« радикалів »і, таким чином, краще підготуватися до того, щоб потім продовжити боротьбу за Україна, повністю інтегровану в спільний європейський дім ».

«Радикали» просять українців розповідати про цю політичну силу друзям і знайомим, брати участь в місцевих електоральних ініціативах, а тих, у кого є і італійське громадянство - голосувати.
Однак, навіть якщо всі українці, які мають громадянство Італії, проголосують за них, Боніно дуже навряд чи поб'є власний рекорд в 8,5% голосів, досягнутий «Списком Емми Боніно» на виборах до Європарламенту в 1999. Власне, політологів дивує вже те, що зовсім недавно створена політсила має хороші шанси на те, щоб взагалі пройти в парламент. І «відкусити» якусь частину парламентських крісел у Демократичній партії.

Загалом, дуже вірогідний сценарій, при якому Італія вже п'ятого березня стане країною без парламентської більшості. Ні в одній партії не буде достатньо голосів, щоб сформувати уряд. Вибудувати коаліції теж буде непросто, так як домовлятися доведеться політикам зовсім вже полярних поглядів. Все це може привести до політичних «хитань» і, не виключено, нових виборів вже в кінці цього року (на цьому наполягають, зокрема, Берлусконі і Ренці).

Одним словом, якщо 4 березня не трапиться сюрпризів, то Італію найближчим часом буде «штормити». І їй буде не до України.

Ірина Кащей - журналіст-міжнародник, фрілансер

Все буде Україна