«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Мінкульт незаконно зажадав від забудовників узгодження дозволів

За останні два роки були штучно створені бар'єри для отримання погоджень на будівництво в Міністерстві культури і організована корупційна "кормушка". СБУ шантажує і вимагає за вирішення питань з Мінкультом $1 млн.

Про це днями заявив у Facebook відомий київський забудовник, засновник компанії Taryan Group Артур Мхітарян.

Видання "Цензор.НЕТ" розповіло про ситуацію на ринку нерухомості і чому будівельні компанії бунтують.

Кожна корупційна схема має своє ім'я. Заступника міністра культури Тамару Мазур на будівельному ринку знають багато, написали "Нашi гроші". У Мінкульт вона прийшла з Верховної Ради, будучи помічником нардепа Павла Петренка. Фактично вся вертикаль Мінкульту з охорони культурної спадщини — колишні юристи Мін'юсту. У тому числі начальник Управління охорони культурної спадщини та заповідників Олександр Єпіфанов.

"За великий хабар можна узгодити з Міністерством культури будь-які будівельні роботи в будь-якому історично-цінному місці. Без хабара забудовник неодмінно отримає відмову з розмитим формулюванням. А все, тому що саме в руках Мазур і Єпіфанова знаходиться своєрідний важіль впливу на містобудівну діяльність, надання дозволів і погоджень на будівельні роботи в історичних ареалах міст, на реконструкцію або знесення будинків-пам'яток ...", — повідомила громадська організація "Стоп корупції".

Нищук цю тему не коментує, як і питання охорони культурної спадщини, видані і не видані документи Мінкульту.

Ірина Карманова, член Науково-Методичної Ради Мінкульту вважає, що причиною може бути акторська кар'єра Нищука. "Чоловік Тамари Мазур, Артем Янчук є сином кінорежисера Олеся Янчука, який знімав в своїх фільмах актора Нищука", — зазначила Карманова.

Сама ж Мазур ніяк не коментує ці теми. При цьому потрібно назвати кілька фактів про те, чому Мінкульт не має права погоджувати документи ІМО. По-перше, ні законами України, ні постановами КМУ необхідність отримання погодження ІМО в Мінкульті не передбачена і навіть не визначений сам термін "історико-містобудівного обґрунтування". По-друге, вимога Мінкульту узгоджувати ІМО прийнято без дотримання процедур "методичними рекомендаціями" самого Мінкульту, які не узгоджуються в Міністерстві юстиції, але фактично застосовуються як обов'язковий акт, незважаючи на його номінальний рекомендаційний характер. По-третє, право вести будівельні роботи видає ДАБІ. Процедура його отримання не передбачає узгодженого ІМО.

Джерело

Все буде Україна