«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Московські попи оскаженіли від Єдиної церкви Порошенка

УПЦ МП вважає, що Президент та Верховна Рада не мала підстав звертатися до Вселенського партіарха Варфоломія з проханням надати автокефалію православній церкві в Україні. Про це йдеться у заяві відділу зовнішніх церковних зв’язків Української Православної Церкви (Московського патріархату).

«Українська Православна Церква, яка має канонічний зв’язок зі Вселенським Православ’ям, не зверталася до Патріарха Варфоломія з проханням надати автокефалію Православній Церкві в Україні та не уповноважувала на це ні Президента, ані депутатів Верховної Ради України. У зв’язку з цим згадані ініціативи є перевищенням влади, а також втручанням у церковні справи», — йдеться в заяві. В УПЦ МП наголосили, що церква, відповідно до статті 35 Конституції України, є відокремленою від держави, а тому питання церковного життя вирішує самостійно.

«Питання надання церковної автокефалії належить до компетенції канонічного права, а не до компетенції державних законів. Автокефалія надається Церкві, а не державі, а тому й ініціювати чи просити про цей статус має Церква, а не держава», — зазначається в заяві.

У Московському патріархаті вбачають у прагненні домогтися автокефалії православній церкві в Україні питання «не лише релігії, але й геополітики».

«Переконані, що сфера релігійного життя не повинна ставати предметом політичних маніпуляцій. Не слід змішувати церковні й політичні, а тим більше геополітичні питання», — вважають в УПЦ МП.

Створення Помісної церкви в Україні є не тільки релігійним питанням, але і геополітичним. Про це заявив президент Петро Порошенко під час виступу перед депутатами у Верховній Раді, у четвер, 19 квітня.

«Мова йде про наше остаточне затвердження незалежності від Москви. Тут не тільки релігія, тут геополітика. І для мене це справа затвердження незалежної помісної церкви має таку ж вагу, як отримані безвіза і Угода про асоціацію з Євросоюзом, як наша спільна боротьба за членство в Євросоюзі і членство в НАТО, які ще попереду», — сказав глава країни.

Джерело

Все буде Україна