«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Московські попи захотіли "знести" Варфоломія та володіти українською церквою вічно

Глава РПЦ зустрівся з патріархом Варфоломієм

Глава відділу зовнішніх церковних зв'язків митрополит Волоколамський Іларіон назвав неправомірною спробу Константинопольського патріархату повернути Українську церкву під своє управління. Про це повідомляють російські ЗМІ. Митрополит Іларіон заявив, що зусиллями відділу зовнішніх церковних зв'язків і "Православної енциклопедії" в архівах знайдено близько 900 сторінок документів, що свідчать, що "в XVII столітті Київська митрополія перейшла в Московський патріархат навічно".

Переписка тих часів нібито спростовує точку зору Константинополя про те, що передача управління була тимчасовою.

"Листи між патріархатами, можновладцями України і російськими державцями готові до публікації. Тільки частина цих документів відома Константинополю. Але ми готові викласти їх на стіл", - підкреслив митрополит.

Іларіон стверджує, що три сотні років Константинопольський патріархат на Київську митрополію не висловлював претензій.

"Він називав патріарха Московського патріархом Великої, Малої і Білої Росії - сам титул говорить за себе ", - наполягає митрополит.

Варто відзначити, що питання про надання Українській православній церкві автокефалії спровокував десятки скандалів і суперечок за останні місяці. Всіх, хто впливав на це рішення, намагалися відрадити усілякими шляхами, аби тільки УПЦ не стала помісною.

Вселенський патріарх Варфоломій, який зустрівся у п'ятницю, 31 серпня, з російським священнослужителем Кирилом, заявив, що Україна отримає Томос і це остаточне рішення.

Ці слова передав митрополит Гальський Еммануїл по завершенню зустрічі двох церковних лідерів. Саме він відповідає за надання Україні Томосу.

Розмова патріарха Варфоломія з патріархом Кирилом тривала дві з половиною години. Велику частину часу ієрархи говорили тет-а-тет у присутності перекладачів.

На початку зустрічі, яка відбулася в Стамбулі, Патріарх Варфоломій тепло привітав московського гостя, однак згідно з церковним протоколом не став називати його "Найсвятішим", а вжив звернення "Блаженство", що свідчить про верховенство Константинопольського патріарха.

Також Варфоломій нагадав Кирилу про його вчителя, одного з найбільш ліберальних ієрархів РПЦ часів Радянського Союзу митрополита Ленінградського і Ладозького Никодима (Ротова), прихильника екуменізму. Зі свого боку Кирило нагадав Варфоломію, що вони знайомі з 1977 року.

Патріарх Кирило не зміг вмовити Патріарха Варфоломія не давати українській церкві автокефалію

Джерело

Все буде Україна