«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Московський патріарх Кирило назвав Україну "воротами пекла", а Білорусь «нашою землею». Виступ у Мінську

Під час виступу у столиці Білорусі Мінську патріарх Московський Кирило назвав Білорусь частиною «нашої землі», згадав часи, коли церковне життя протікало там нелегко, похвалив владу Білорусі і розкритикував українську.

Офіційний сайт Московського патріархату Російської православної церкви опублікував повний текст промови патріарха Кирила після богослужіння в мінському Свято-Духовому соборі.

«Біла Русь – це особлива частина історичної Русі. Тут із глибокої давнини теплився вогонь православної віри. Тому Біла Русь пов’язана з самими витоками православної віри на нашій землі», – сказав московський патріарх.

Кирило нагадав, що «Полоцька єпархія стала однією з перших в історії Російської православної церкви, оскільки невдовзі після хрещення киян були похрещені і жителі міста Полоцька».

Однак, у четвер, 11 жовтня, Синод Вселенського патріархату визнав незаконною анексію Російською православною церквою Київської митрополії в 1686 році. А саме з Київською митрополією пов’язана історія Полоцької єпархії. Назва ж «Російська православна церква» взагалі офіційно почала використовуватися тільки в XX столітті.

Виступаючи перед присутніми в Свято-Духовому соборі Мінська, патріарх Кирило заявив, що «сьогодні непросто на братській Українській землі». «Ми знаємо, як ворог роду людського ополчився на церкву православну, яка проходить через найважчі випробування, але віримо, що ворота пекла не здолають Церкву.

Ми віримо, що ніякі світські сили, які ставлять перед собою мету знищити Церкву, не будуть успішними», – сказав московський митрополит РПЦ.

Синод Російської православної церкви на засіданні 15 жовтня в Мінську ​має відреагувати на ситуацію, яка складається з православ’ям в Україні. Це буде перший за всю історію РПЦ синод, який відбудеться у столиці Білорусі.

Джерело

Все буде Україна