«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

''Московський план провалився'': Філарет розкрив інтригу про главу єдиної помісної церкви в Україні

Глава Української православної церкви Київського патріархату патріарх Філарет дасть відповідь на пропозицію єпископату УПЦ КП про висунення його кандидатури на предстоятеля єдиної помісної української церкви вже на самому об'єднавчому Соборі.

Про це він заявив на сторінці у Facebook, зазначивши, що самовисування на предстоятельство не допускається канонами.

"Рік тому Московська патріархія моє бажання домогтися визнання автокефалії української церкви і мій лист про кроки, спрямовані до цього, сприйняла як можливість зруйнувати і поглинути Київський патріархат. Я рішуче став на заваді цьому — і московський план провалився", — написав він.

"Я вдячний єпископату за довіру до мене, так само, як вдячний за потужну підтримку з боку Київського патріархату і всього суспільства. Якою буде моя відповідь на згадану вище пропозицію про обрання, якщо воно буде оголошене офіційно на Соборі, я також офіційно повідомлю Собору, обґрунтувавши перед ним своє бачення і рішення, і чекаючи від нього на підтримку моєї позиції", — пояснив Філарет.

За його словами, підставою для відповіді буде "виключно розуміння блага церкви і відповідальність перед Господом".

"Зараз у мене є сформоване бачення того, як далі треба діяти, і про нього через наше особисте спілкування знають наші партнери по діалогу, який триває. Запевняю, що в рамках цього діалогу ми дотримувалися і будемо дотримуватися взятих на себе зобов'язань так само, як і інші його учасники", — наголосив Філарет.

Патріарх заявив, що зробить все необхідне для того, щоб об'єднавчий процес був успішно завершений, і єдина помісна Українська православна церква була затверджена, а потім визнана іншими помісними церквами.

"Водночас неприпустимо, щоб зміни у церкві були використані недоброзичливими особами для підриву її єдності або перетворення на знаряддя чужих інтересів, — таке знаряддя, яким, на жаль, зараз є митрополія Московського патріархату в Україні. Нашому народу і країні потрібна дійсно незалежна церква, а не чужий інструмент, тільки прикритий найменуванням незалежності", — переконаний він.

Джерело

Все буде Україна