«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

МОЗ узяв відповідальність за скандальну заяву заступника Супрун

Міністерство охорони здоров'я України заявило, що стурбоване "поширенням уривків виступу" заступника міністра охорони здоров'я Олександра Лінчевського.

Йдеться про заяву, зроблену заступником Уляни Супрун під час виступу в Рахунковій палаті України під час розгляду звіту про результати аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, виділених Міністерству охорони здоров'я для лікування громадян України за кордоном:

"Стосовно ефективності. Стосовно нерезультативності та неекономності використання грошей. У сухому залишку - 25 відсотків пацієнтів, власне, вмирають. тобто, кожен четвертий лікується за кордоном неефективно. Друзі, колеги! Це рак. Вони всі помруть. Вони все помруть без варіантів. І ефективність цієї програми нуль відсотків!" - заявив Лінчевський. Прес-служба ж МОЗ стверджує, що ці слова вирвали із загального контексту діалогу з Рахунковою палатою України.

"Заступник міністра Олександр Лінчевський приносить вибачення за емоційні висловлювання, неприпустимо невдало використані при його доповіді для опису проблеми, що зачіпає занадто чутливі питання для пацієнтів, їхніх близьких і небайдужих громадян", - йдеться у повідомленні.

У відомстві закликали ЗМІ, політиків та інших громадян України запобігти подальшим маніпуляціям. У МОЗ наголосили, що некоректним є і припущення щодо високого рівня смертності (25%) серед пацієнтів, яких направляли на лікування за кордон.

"Оскільки всі пацієнти в рамках цієї програми перебувають у важкому або вкрай важкому стані здоров'я, прогнозування успішності трансплантації та ймовірності настання рецидиву утруднене і залежить, зокрема, і від якості забезпечення післяопераційного періоду після повернення в Україну. Всі ці випадки мають високі ризики, отже, частка випадків з ремісією на рівні 75% є високим результатом для подібної програми", - йдеться у заяві відомства. Пізніше сам Лінчевський вперше прокоментував свої слова.

Як повідомляв OBOZREVATEL.UA, Лінчевський заявив, що витрачати гроші на онкохворих недоцільно, оскільки "вони все одно помруть".

У свою чергу, голова правління національного руху за трансплантацію Юрій Андрєєв закликав Кабмін звільнити Лінчевського.

Все буде Україна