«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

МОЗ запустило електронний рецепт: Хто та як може отримати безкоштовні ліки в аптеці

Отримати ліки за допомогою електронного рецепту можна у будь-які аптеці, яка має договір із Національною службою здоров’я України. В Україні від 1 квітня запрацював електронний рецепт. Про це повідомляють у прес-службі Міністерства охорони здоров’я,

У рамках урядової програми “Доступні ліки” поки що електронним рецептом можуть користуватися пацієнти, які мають серцево-судинні захворювання, діабет другого типу і бронхіальну астму. Щоб скористатися функцією, варто мати декларацію з сімейним лікарем, терапевтом чи педіатром. Адже отримати електронний рецепт можна тільки у нього.

Отримати ліки за допомогою електронного рецепту можна у будь-які аптеці, яка має договір із Національною службою здоров’я України. Медикаменти можна придбати у будь-якому місті, області чи районі без прив’язки до місцевості, де цей рецепт був виданий.


Щоб отримати електронний рецепт, пацієнт повинен звернутися до свого лікаря. Він після прийому виписує рецепт в електронній системі охорони здоров’я. На мобільний номер пацієнта, який зазначений у декларації, приходить повідомлення з унікальним номером рецепта і кодом для отримання ліків в аптеці. Там називає номер рецепта, а фармацевт пропонує лікарські засоби, які є в наявності і входять в програму “Доступні ліки”. Якщо необхідного препарату нема, його можна отримати в іншій аптеці.

Програму “Доступні ліки” запустили у квітні 2017 року. За час роботи програми в межах програми виписано понад 33 мільйонів рецептів на понад 1,7 мільярда гривень. Зараз кожна третя аптека увійшла в програму.

Пише - bbc-ccnn.com

Все буде Україна