«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

"На подарунок начальству": СБУ краде речі під час обшуків

Деякі співробітники Служби безпеки України під час обшуків забирали чимало цінних речей у підозрюваних. Про це йдеться в розслідуванні медіа-проекту "Заборона", зокрема, журналісти описали історії трьох чоловіків, які стали жертвами таких дій правоохоронців.

Перший - інженер-програміст Андрій Кутьїн, якого СБУ звинуватила у контрабанді та незаконному поводженні зі зброєю. Під час обшуку у нього вилучили 36 тисяч доларів, зброю з дозволами і багато цінних макетів зброї, які він колекціонував.

За його словами, незважаючи на те, що речі внесли в протокол, повернули йому потім далеко не всі. Замість грошей, наприклад, дали розписку від знайомого, який нібито позичив їх у Андрія в той же день. Макети пообіцяли привезти, але повернули не всі.

"Я говорю: А де решта? Вони мені: Чувак, вибач - керівництву подарунки треба було зробити", - розповів Кутьїн. Мало того, Пізніше Кутьїн виявив, що його макети зброї продаються в інтернеті.

Другий герой розслідування - моряк і колекціонер зброї Олексій Дем'янчук, який свого часу був заступником командира батальйону "Січ" з озброєння і допомагав "Правому сектору". Його затримали 18 квітня під час підозрою в причетності до міжнародної організованої угрупованню торговців зброєю. Обшук у нього проводили, коли вдома не було нікого, а потім в присутності дружини і сина.

Увечері чоловікові принесли протокол з переліком вилучених речей, де хтось, як стверджує Дем'янчук, підробив його підпис. За словами Олексія, до обшуку у нього була колекція антикварних револьверів вартістю 200 тисяч доларів. Після того, як чоловік повернувся з СІЗО додому, він побачив, що зникла під час обшуку раритетну зброю також продається в інтернеті.

Зокрема, рідкісний револьвер Гассер, який Олексій впізнав за індивідуальним номером, а також - по барабану, який йому робив на замовлення зброяр з Бердянська. Зараз Дем'янчуку інкримінують незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами. За словами чоловіка, також правоохоронці запропонували йому підписати заяву, що він не має претензій до торговця, який продавав його Гассер.

Олексій запевняє, що переважна більшість зброї, яка у нього було і зникла, - це пістолети, яким понад 110 років і які вже не вважаються зброєю, оскільки патронів до них не виробляють. А вилучені нові маузери і парабелум теж вже не можна вважати зброєю, оскільки з них були вийняті пружини і буйки. Дем'янчук додає, що в протокол вписали максимум третину з того, що зникло під час обшуку.

Третя історія стосується військового Антона Примушко, обшук у якого СБУ провела в 2015 році, коли чоловікові інкримінували нелегальну торгівлю зброєю. Тоді Примушко був начальником штабу батальйону "Київ-2". Чоловік скаржиться, що під час обшуку у нього забрали бронежилети і розвантаження, робочий інвентар, приціли, окуляри нічного бачення, патрони і безліч інших речей. Зокрема, каже військовий, забрали дитячі золоті хрестики і подружні обручки на суму понад 20 тисяч доларів.

Примітно, що ці речі так і не внесли в протокол. Перевірку з цього приводу прокуратура закрила.

З того, що в протокол попав, повернули теж далеко не все, говорить Примушко. Наприклад, вилучили два карабіни, обладнаних цінними прицілами, а повернули вже без них. Також Антон місяцями безуспішно намагається повернути патрони.

Джерело

Все буде Україна