«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

"Наш народ гнатиме окупанта до кінця!" Зеленський розповів британському парламенту про 13 днів війни в Україні

Президент України Володимир Зеленський розповів парламенту Великої Британії про 13 днів війни, яку розв'язала Росія. Лідер нашої держави запевнив, що українці не здадуться та боротимуться до перемоги.

Зеленський виступив перед британцями у вівторок, 8 березня, по відеозв'язку. Президент закликав міжнародних партнерів України посилювати санкції проти агресора та визнати РФ країною-терористом.

Ось як Зеленський дослівно описав 13 днів війни проти України, з 24 лютого до 8 березня:

  1. У перший день о четвертій ранку на нас полетіли крилаті ракети. Так, що всі прокинулись. Ми, діти, всі ми живі люди, вся Україна. І відтоді не спить. Ми всі стали до зброї, ставши великою армією.

  2. На другий день відбивались від атак у повітрі, на суші, на морі. І наші героїчні прикордонники на острові Зміїний у Чорному морі розповіли усім про фінал війни. А саме, куди зрештою відправиться ворог. Коли російський корабель вимагав від наших хлопців скласти зброю, вони відповіли йому так міцно, як не можна казати в парламенті. І ми відчучи силу, велику силу нашого народу який до кінця гнатиме окупанта.

  3. На треній день російські війська били по людях, по житлових будинках, артилерією, авіабомбами. І це остаточно показало усьому світу, хто є хто. Хто великі люди, а просто звірі.

  4. На четвертий день, коли полонених ми вже почали брати десятками, ми не втратили гідність і не знущались над ними. Ми ставимось до них як до людей, бо ми лишились людьми на четвертий день цієї ганебної війни.

  5. На п'ятий день терор проти нас був уже відвертим. Проти міст, проти маленьких містечок. Зруйновані райони, бомби, бомби на будинки, на школи, на лікарні. І це геноцид, який не зламав нас.

  6. На шостий день російські ракети впали на Бабин Яр. Це місце, де нацисти стратили 100 тисяч людей у роки Другої світової війни. Через 80 років потому Росія вбила їх вдруге.

  7. На сьомий день ми зрозуміли, що вони руйнують навіть церкви. Бомбами, знову ракетами. Вони не знають святого і великого, як знаємо ми.

  8. На восьмий день світ побачив, що з російських танків стріляють по атомній електростанції, найбільшій в Європі. І світ почав розуміти, що це терор проти всіх.

  9. На дев'ятий ми слухали зустріч країн НАТО. І без бажаного для нас результату, без мужності. Ми відчули, що Альянс не діє, навіть небо закрити не може. Тому гарантії безпеки в Європі треба будувати з нуля.

  10. На десятий день беззбройні українці в окупованих містах протестували. Повсюдно, масово, зупиняючи техніку голіруч. Ми стали незламними.

  11. На 11-й день, коли бомбили вже житлові райони, коли від вибухів усе руйнувалось, коли евакуювали дітей пошкодженої онколікарні, ми усвідомили, що українці стали героями. Сотні тисяч людей, цілі міста, діти, дорослі, всі.

  12. На 12-й день, коли втрати російської армії вже перевищили 10 тисяч убитих, у цьому рахунку з'явився генерал. І це дало нам впевненість, що за усі злочини і ганебні накази буде відповідальність, міжнародного суду або української зброї.

  13. На 13-й день у заблокованому російськими військами Маріуполі померла дитина. Від зневоднення. Вони не пускають ні харчові продукти, ні воду, не дають людям. Просто заблокували. І вони в підвалах. Там у людей немає люди. За 13 днів російського вторгнення було вбито 50 дітей. 50 великих мучеників. Це страшно. Пустота. Замість 50 всесвітів, які могли би жити. А вони їх забрали. Просто забрали.

"Україна не прагнула цього. Не шукала величі. Але стала великою. Ми не здамося і не програємо. Ми підемо до кінця. Ми боротимемося на морях, битимемося в повітрі, захищатимемо нашу землю, якою б не була ціна. Ми битимемося в лісах, у полях, на узбережжях, у містах і селах, на вулицях, ми битимемося на пагорбах... Ми не здамося!" – заявив президент.

Він подякував Великій Британії за підтримку, зокрема, прем'єр-міністра Бориса Джонсона. "І я окремо тобі вдячний, Борисе, мій друже", – сказав лідер України.

"Підсилюйте санкції проти держави-терориста. Визнайте її державою-терористом. Зробіть те, що ви можете. Те, що ви повинні. До чого зобов'язує велич вашої держави та вашого народу", – резюмував Зеленський.

Все буде Україна