«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Нацбанк визнав ВТБ Банк в Україні неплатоспроможним

Національний банк визнав ВТБ Банк в Україні неплатоспроможним. Таке рішення затвердили постановою правління НБУ №796-рш / БТ від 27 листопада 2018 року.

У Нацбанку повідомили, що через зниження обсягу ліквідності, тобто наявності грошей для забезпечення операційної роботи банку, та подільшим погіршенням його фінансового стану протягом останнього місяця ще 13 листопада його зазначали як проблемний. Тоді ж НБУ встановив термін для того, щоб власники ВТБ банку розробили план дій, який би допоміг покращити фінансовий стан установи. Але оскільки, згідно з повідомненням НБУ, власники банку не розпочали активної діяльності задля запобігання неплатоспроможності, Нацбанку довелося 27 листопада визнати банк таким. На інші банки при цьому це ніяк не вплине, запевняють в НБУ.

Водночас у Нацбанку запевнили, що 97% вкладників ВТБ банку (тобто 59,108 тисяч осіб) отримають вклади в повному обсязі, оскільки їх розмір не перевищує гарантовану Фондом гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) суму в 200 тисяч гривень. Із вкладів на більшу суму повернуть також лише 200 тисяч. Всього ж держава обіцяє виплатити 942,7 мільйонів гривень​​.

Що це означає?

Тимчасова адміністрація — це процедура, яку застосовує Національний банк України в особливих умовах, наприклад, якщо банк став неплатоспроможним. Цей стан впроваджується на термін 3-6 місяців. Зараз таку адміністрацію вводять у банки, які вже не можуть впоратися з своїми обов’язками, тобто не можуть розрахуватись із клієнтами, щоби грамотно і з найменшими втратами вивести їх з ринку.

Не панікувати і не бігти в банк забирати свої заощадження, все одно банк їх вже не може повернути. Згідно з законом, під час дії тимчасової адміністрації гроші зараз можуть виплатити тільки тим, у кого закінчився термін розміщення депозиту в цей період, а також тим, хто мав там поточний рахунок (зокрема, картковий). Суму компенсації визначає державний Фонд гарантування вкладів. Якщо ж депозит був у іноземній валюті, компенсацію нарахують за курсом, який був у той день, коли банк був визнаний неплатоспроможним і у нього була введена тимчасова адміністрація. Потрібно лише дочекатися офіційного оголошення на сайті Фонду або ж в офіційній урядовій пресі, та звернутись у банк, який буде обрано державою для повернення грошей. Якщо ж термін дії депозиту спливає після 3-6 місяців дії тимчасової адміністрації, треба дочекатись рішення про долю банку.

Чому ВТБ можуть оголосити неплатоспроможним?

На ринку розповідають, що останнім часом у ВТБ були суттєві проблеми з ліквідністю, тобто наявністю грошей для забезпечення операційної роботи банку. Особливо це стало помітно в листопаді: 5 листопада банк запровадив 10% комісію для зняття вкладів, а вже 16-го підняв її до захмарних 25%. Виплати клієнтам практично припинились вже 26 листопада. Інсайдери ж кажуть, що гроші з банку були виведені ще 2 листопада. Як тільки банк перестає розраховуватись із вкладниками, він де-факто отримує пряме «скерування» до Фонду гарантування вкладів та введення тимчасової адміністрації.

Погіршення ситуації прокоментували в НБУ: «Ми спостерігаємо деяке зниження обсягу ліквідності в АТ «ВТБ банк», яке відбувалося в процесі згортання діяльності банку вже тривалий час і було посилене рішенням Апеляційного суду Києва від 5 вересня 2018 року про блокування активів фінансової установи. Це рішення суду фактично позбавило ВТБ банк можливості поповнювати ліквідність шляхом реалізації набутого в процесі стягнення заставного майна та активів».

У коментарі НБУ йдеться про конфлікт із олігархом Ігорем Коломойським, який призвів до фактичного арешту майна банку. Ще 5 вересня Апеляційний суд м. Києва заборонив російським Промінвестбанку, Сбербанку та ВТБ Банку здійснювати ліквідацію чи реорганізацію юрособи, а також відчужувати будь-яким способом все рухоме та нерухоме майно.

Це обурило керівництво ВТБ. 27 листопада у банку зробили заяву. «У вересні Апеляційний суд Києва в рамках провадження у визнання та виконання на території України рішення міжнародного арбітражного суду в Гаазі за позовом компаній групи Коломойського проти Росії виявив правовий нігілізм і, визнавши активи ВТБ (Україна) майном Росії в Україні, виніс рішення про арешт акцій і активів банку ВТБ (Україна). Це, фактично, паралізувало роботу нашого банку в цій країні», — нагадують у ВТБ.

Група ВТБ оскаржила це рішення, але розгляд скарг затягується. «Це позбавляє нас надії на справедливий суд і, отже, на збереження бізнесу в цій країні. На наш погляд, вердикти українських судів є нічим іншим, як узаконенням спроби рейдерського захоплення наших українських активів», — підкреслили в банку.

У ВТБ відзначили, що відповідати за дії судової системи і Ігоря Коломойського буде президент України Петро Порошенко, у якого росіяни купили банк «Мрія». «Хотіли б також нагадати пану П.О.Порошенку, що ВТБ (Україна) був побудований на базі банку «Мрія», яким він володів, і який Група ВТБ придбала у нього в 2006 році. Група ВТБ залишає за собою право звернутися в міжнародний суд за стягненням з П.О.Порошенка суми коштів, витрачених на покупку банку», — заявили у фінустанові.

ВТБ — найбільша фінансова група РФ, яку контролює уряд Росії. Підрозділи ВТБ є по всьому світу, а сама група входила до переліку 500 найбільших компаній світу за версією Financial Times (FT Global 500).

В Україні роботу група почала у 2005 році. У 2006 році ВТБ придбав у Петра Порошенка банк «Мрія». Ще чотири роки тому російський ВТБ банк був одним з найсильніших гравців українського ринку з великими промисловими клієнтами, а його активи перевищували 30 млрд грн. Однак останніми роками банк був збитковим, а його власники не приховували наміри піти з України.

Джерело

Все буде Україна