«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

НБУ: На нас нападають з боку Коломойського. Aтака реалізується через головного “виконавця”

Шановні громадяни, представники медіа, експертної та бізнес-спільноти, міжнародних організацій!Кілька тижнів триває сфокусована атака на Національний банк у формі замовних спекуляцій та наклепу у медіа, проплачених мітингів під стінами НБУ і навіть спроби насильницького вторгнення в НБУ “тітушками”.Ми вважаємо, що цей тиск на Національний банк здійснює олігарх та ексвласник ПриватБанку Ігор Коломойський, який заборгував державі 5,5 млрд дол. США, виведених із ПриватБанку до націоналізації. Водночас держава – Президент, Уряд, Національний банк – об’єднані єдиною позицією, що кошти мають бути повернуті.Мета атаки – створити керований інформаційний хаос, щоб:

дискредитувати НБУ і реформу з очищення банківського сектору, змінити керівництво та у майбутньому вдатися до ручного управління НБУ;

уникнути відповідальності та необхідності повертати державі виведені з ПриватБанку кошти;

стати на заваді співпраці України з міжнародними партнерами та насамперед МВФ, який підтримує позицію держави, що колишні власники збанкрутілих банків повинні повернути державі кошти.

Про замовний характер цієї інформаційної кампанії та про те, що замовником є саме Ігор Коломойський, говорять низка фактів.По-перше, мітингарі під НБУ, за свідченням медіа, отримують гроші за участь у мітингах. Організатором мітингів є громадська організація “Стоп корупції”, яку виключили у вересні 2018 року із Глобальної мережі журналістів розслідувачів (GIJN) через непрофесіоналізм і конфлікт інтересів.

По-друге, до мітингів з 25 листопада долучилися працівники “Нікопольського заводу феросплавів” та інших підконтрольних Ігорю Коломойському підприємств, які до цього пікетували офіси ПриватБанку у Дніпрі та Києві.По-третє, атака реалізується через головного “виконавця” – депутата Олександра Дубінського, фігуранта антикорупційних розслідувань, якого в медіа називають рупором олігарха Коломойського. Негатив та наклеп, вимоги та очікування “тієї” сторони озвучуються за допомогою його або пов’язаних із ним інформаційних ресурсів.Тиск на центральний банк є неприпустимим у правовій та цивілізованій державі. Ми продовжуємо забезпечувати цінову та фінансову стабільність: регулюємо банки, забезпечуємо безперебійність платежів, нарощуємо міжнародні резерви України тощо. Однак, оскільки атаки можуть загрожувати налагодженій роботі регулятора та безпеці наших співробітників, НБУ вже звернувся до правоохоронних органів з проханням не допустити протиправних дій.Попри тиск, ми і надалі захищаємо спільну позицію держави: колишні власники банків мають нести відповідальність за виведення коштів вкладників та доведення банків до банкрутства.Закликаємо медійну та експертну спільноту підтримати НБУ через об’єктивне висвітлення подій. З повагою Правління НБУ.

Все буде Україна