«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

«Не раджу вчителям радіти». Павловський розповів, що означають слова Гройсмана про зарплати освітян

Декому вигідно, щоб в Україні була примітивна освіта, і щоб ми не прагнули розвивати нові технології. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів експерт з питань соціальної політики Андрій Павловський.

За словами нашого співрозмовника, попри останні заяви Володимира Гройсмана, ніякого окремого підвищення зарплат вчителям не буде.

«Те, що Гройсман розповідає про підвищення зарплати — ну, підвищать в рамках чергового стандартного підвищення соціальних стандартів — вони будуть підвищуватися і зарплати будуть трохи підвищуватися пропорційно. Ніякого окремого підвищення зарплат вчителям не буде. У нас діє закон про освіту, що зарплати вчителів повинні бути такі, як в середньому по промисловості. Ніколи ця норма не виконувалась, завжди у вчителів зарплата була суттєво нижчою. Хоча б цю норму Гройсман виконав», – каже експерт.

«Тобто уряд робить такий фінт вухами: нібито трохи підвищує в рамках підвищення стандартів зарплату вчителям, і в той же час забирає всі премії й надбавки. Ось така підлість з боку Гройсмана. Якщо він починає щось пропагувати, то це означає, що готуйся до погіршення чи соціального пакету, чи взагалі зменшення доходів. Не раджу вчителям радіти, а більш пильно подивитися на заяви уряду», – додає Павловський.

У даному випадку, продовжує співрозмовник видання, ні про яку реформу не йдеться.

«Це все лише зовнішні зміни, мовляв, а давайте так навчати, а давайте так, а якість знань учнів від цього не покращиться. Навпаки, у нас йде примітивізація освіти по рівню до радянського – ви лише порівняйте рівень загальних знань 20 років тому і зараз. Люди, які поступають у виші, не мають елементарних знань ані гуманітарних, ані з історії, я вже мовчу про математику. Тож про яку реформу ми кажемо?», – зазначає експерт.

«Я думаю, що, навпаки, декому вигідно, щоб в Україні була примітивна освіта, щоб ми не прагнули розвивати нові технології, щоб ми не були конкурентами на світових ринках технологій. Нам же казали, що наше майбутнє — аграрна країна. Ми повинні розуміти, що нас на це свідомо штовхають, у тому числі і в галузі освіти, щоб ми не були конкурентами іншим країнам в цьому плані. Треба теж добре розуміти, що це є наслідками зовнішнього управління», – додає Андрій Павловський.

За матеріалами

Все буде Україна