«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Ніяких бланків і печаток. Паперові лікарняні замінять електронними. Отримати лист непрацездатності стане простіше, а можливостей для корупції буде менше

Паперові лікарняні листи замінять електронними: як це може працювати.

Нововведення повинне було заробити в 2018-му році. Проте рік минув дуже швидко, тепер в уряді обіцяють втілити ідею в 2019-м, інформує UkrMedia.

Як лікарі будуть відкривати електронні лікарняні.

Війна зі схемами

"Лікарняний від 100 гривень", - жирним виділено в оголошенні на вікні поїзда метро. А ще медична книжка та довідка до школи або басейн. Такими ж оголошеннями рясніє інтернет: обіцяють зробити всі офіційні довідки, печатки і підписи справжніх лікарів. На медичних довідках побудований цілий бізнес, він працює в відкриту і відчуває себе вільно. Моз підрахував - щороку лікарі видають 5,5 млн лікарняних. Скільки з них несправжніх - підрахувати ніхто не може, Фонд соціального страхування перевіряє тільки 11% всіх лікарняних. А паперова довідка захищена лише серією та номером.

Лікарняні продають за кількома схемами. Перший вид - це фальшиві лікарняні на несправжньому бланку, підписані неіснуючим лікарем. Але лікар може видати здоровій людині справжній лікарняний, це друга схема. Така система може бути поставлена в лікарні на потік. Або, наприклад, окремий лікар може "підробляти" на цьому. Електронний лікарняний повністю не викорінить таку схему. Але Фонд соціального страхування буде бачити, скільки одна лікарня або доктор видає лікарняних. Зараз такої статистики немає.

Ще лікарняні використовують як прикриття. Наприклад, працівника попередили про звільнення, а він сказав, мовляв, добре, але я на лікарняному. І в цей же день виписав собі лікарняний, після чого чотири місяці "буде хворіти". Отримати електронний лікарняний заднім числом буде неможливо.

А оплачують фальшивий лікарняний інші працівники. З зарплати кожного українця відраховується 22% єдиного соціального внеску. Частина з цієї суми йде у Фонд соціального страхування: коли людина бере лікарняний, перші п'ять днів оплачує роботодавець, решту - Фонд.

Розмір виплат залежить від трудового стажу. Працівнику зі стажем до трьох років виплатять 50% середньої зарплати за рік. За стаж від трьох до п'яти років - 60%. Якщо людина пропрацювала від п'яти до восьми років, то під час хвороби йому виплатять 70% середньої зарплати. 100% - тим, хто працює більше восьми років або має пільги. Якщо довідка до п'яти днів, роботодавець не буде відправляти її у Фонд соціального страхування, а повинен оплатити все сам.

Коли і як запрацює реєстр електронних лікарняних

Лікарняний лист відкриває лікар. Лікар ставить діагноз і підтверджує непрацездатність, потім хворому треба щодня відмічатися в лікарні, що він дійсно вболіває. І неважливо, що він не може встати з ліжка.

Є плюси і для роботодавця. Зараз людина може піти на лікарняний заднім числом або не попередити роботодавця. Сам роботодавець може і не знати, що його працівник пішов на лікарняний, або знати тільки з його слів. Працівник приносить довідку з печаткою лікарні лише після одужання. Коли запустять електронний реєстр, лікаря, щоб відкрити лікарняний, треба буде під своїм ім'ям внести в спеціальну програму ідентифікаційний номер платника податків. До імені пацієнта автоматично підтягнеться місце роботи і посада. Далі доктор ставить свій електронний підпис, і лікарняний лист відправляється в Фонд соцстрахування.

Роботодавець у цей же день зможе увійти в систему і перевірити, чи дійсно працівник на лікарняному. Але у нього буде обмежений доступ - він не зможе бачити дані про хворобу працівника. Такі зміни анонсував Фонд соцстрахування на початку цього року.

Як у підсумку працюватиме електронний лікарняний стане зрозуміло до 1 лютого 2019 року.

В першу чергу електронний лист знімає проблему видачі довідок заднім числом. Однак у електронного лікарняного є слабке місце. Система не бачить, чи хвора людина, якій видають лікарняний. Тобто, корупція може залишитися. Але система може аналізувати, скільки лікар видає лікарняних за місяць, і скільки одна людина отримує лікарняних. Якщо будуть відхилення, лікаря будуть перевіряти.

"Лист непрацездатності - документ суворої звітності. За підробку документів передбачена кримінальна відповідальність - стаття 358 ККУ (підроблення документів, печаток, штампів). Крім цього, враховуючи, що в підробці міг брати участь медперсонал, це може розцінюватись як службова фальсифікація - ст. 366 ККУ, тобто внесення в офіційні документи неправдивих відомостей, підробка документів.

Складання і видача завідомо неправдивих документів карається штрафом до 850 гривень або обмеженням волі на строк до трьох років з позбавленням права обіймати посади до трьох років. Підробка документів - теж позбавлення волі до трьох років".

У багатьох країнах лікарняних немає

Ця практика лікарняних документів дісталася Україні від Радянського Союзу.

В країнах, де є медстрахування, в контракті співробітників прописується, скільки днів він може пропускати через хворобу, і це буде сплачено роботодавцем. Тобто, державної поголовної системи немає. Є дискусія, щоб і в Україні скасувати лист непрацездатності. Для людей, які працюють у бюджетних установах, на сьогодні лікарняні - значна підтримка. Якщо у нас більшість працюватиме в приватному бізнесі, можливо, лікарняні відімруть. Працівники приватних підприємств рідко коли користуються лікарняними листами - тільки коли треба відійти від обов'язків, а в звичайному порядку лікарняний не так популярний.

Однак введення електронного реєстру листків непрацездатності вирішить проблему відкриття лікарняних заднім числом, коли людину звільняють з роботи або притягають до відповідальності. А також унеможливить продаж лікарняних листів в метро і інтернеті.

В якійсь мірі буде полегшення для пацієнтів, яким не треба буде бігати за печатками. Це і велика відповідальність для лікарів, оскільки чітко можна простежити, який лікар і що робив в реєстрі лікарняних. Електронний лікарняний зменшить корупційні ризики, але все одно буде потрібно кілька років, поки це пошириться по всій країні. Бланки можна і розвезти по маленьких селах, а для електронного лікарняного потрібен стабільний доступ до інтернету і комп'ютера.

Все буде Україна