«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Обєднавчий собор: названо імя представника УПЦ МП

На Об'єднавчому соборі, де вирішиться доля створення Єдиної православної церкви України, а також буде обраний її голова, буде присутній митрополит Черкаський і Канівський УПЦ МП Софроній (Дмитрук).

Ієрарх чітко заявив про свою підтримку створення помісної церкви в Україні, зазначивши, що не має наміру це приховувати. Свою позицію він озвучив в інтерв'ю ВВС.

"У мене така позиція: я на Собор піду, але не для того, щоб кричати: "Ура, все вирішено", а щоб спостерігати. Я піду туди в якості спостерігача для того, щоб вирішити, як краще вчинити, щоб було добре для нашого народу. Уявіть собі. у нас (УПЦ МП) є монастирі, парафії - чимало, 12 тисяч. І ось із цих 12 тисяч скількись перейде до нової церкви, решта залишиться. І ці переходи будуть відбуватися з великою натугою, можливо, не без крові. Але це все дуже просто можна було б вирішити, без розколів", - висловив переконання митрополит.

Софроній вважає, що якби всі єпископи УПЦ МП підтримали перехід в Єдину помісну церкву, то говорити про будь-який розкол не мало б сенсу. Адже в такому випадку всі прихожани Московського патріархату пішли б за своїми священиками, а парафії і монастирі стали частиною Автокефальної церкви. Митрополит також додав, що було б добре, якби весь єпископат УПЦ МП взяв участь в Об'єднавчому соборі. Однак, на жаль, туди прийдуть далеко не всі з них.

"Мені б хотілося бачити більше. Скажу причину: на мою думку, якщо предстоятеля нової церкви обирати голосуванням, то, якщо ми хочемо, щоб це була церква законна в повному сенсі цього слова, треба, щоб її предстоятель був від канонічної церкви. А щоб предстоятель був від неї, то треба, щоб на соборі (її представники) були більшістю", - сказав він.

Софроній також підкреслив, що його не лякає покарання за його участь у майбутньому соборі, адже це не можна назвати канонічним порушенням. Крім того, митрополит додав, що, на його думку, в Об'єднавчому соборі може взяти участь не три ієрархи УПЦ МП, які були в "Українському домі" на зустрічі з президентом України Петром Порошенком, а набагато більше.

"Відомих (прихильників автокефалії в УПЦ МП) двоє - я і Олександр (митрополит Переяславський і Вишневський Олександр Драбинко). Потім з'явився Симеон. Може є ще шість чи двадцять, а хто вони такі, то невідомо. Це як Верховна Рада: виступає три-чотири-п'ять чоловік, а голосують всі. Так само і тут: відомих може бути кілька людей, а потім інші можуть змінювати своє ставлення і свої дії", - резюмував Софроній.

Джерело

Все буде Україна