«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Один підпис змінив все! Зеленський підписав надвижливий указ. Стосуватиметься кожного

“Дерегуляція” Зеленського, який днями одним махом скасував кілька десятків президентських указів минулих років, ризикує посварити нотаріусів і зробити пролом в місцевих бюджетах, з іншої строни у команді Зеленського обгрунтовано пояснили скасування цього указу.

Йдеться про 1% нотаріального збору на оформлення операцій з нерухомістю. Зараз його платять при оформленні угод по покупці житла або комерційних об’єктів. Ця сума, по-суті, є фіксованим тарифом за нотаріальні послуги в Україні. За підрахунками експертів, мова йде приблизно про 160 млн доларів на рік.

По суті скасування цього указу, певною мірою здешевить нерухомість, як зазначають економічні експерти, нотаріуси і так не погано наживаються на інших аспектах угоди.

Прес-секретар президента Юлія Мендель, коментуючи скасування нотаріальної “такси” на своїй сторінці в Facebook, пообіцяла українцям, що “вартість операцій з нерухомістю тепер знизиться”.

Як зазначила Мендель, 20 червня Президент України Володимир Зеленський скасував указ «Про впорядкування справляння плати за вчинення нотаріальних дій». Відтепер прості громадяни, представники бізнесу й адвокатури не сплачуватимуть невмотивовано великих сум за послуги приватних нотаріусів. Їхня вартість визначатиметься виключно за домовленістю.

В адміністрації президента пояснили таке масове скасування указів попередніх президентів необхідністю дерегуляції економічної сфери України та створення сприятливих умов для ведення бізнесу. Про це ж сказав і сам Володимир Зеленський 

«МИ ПРОВЕЛИ ПОВНУ ІНВЕНТАРИЗАЦІЮ УКАЗІВ ПРЕЗИДЕНТА. ЦЕ УКАЗИ, ЯКІ ВТРУЧАЮТЬСЯ В ЕКОНОМІКУ, І СЬОГОДНІ ВОНИ СКАСОВАНІ. ЦЕ ВСЕ УЖЕ ІСТОРІЯ», – ЗАЗНАЧИВ ВІН.

Однією з ключових змін унаслідок скасування указів, що стосувалися економічної діяльності, стало скасування штрафу за порушення касової дисципліни – від нині п’ятикратний розмір неоприбуткованої суми не стягуватиметься.

Фактично усі скасовані укази, видані у період з 1991 по 2001 роки, стосуються економічної сфери. Серед них, зокрема, документи, що стосувалися тимчасових невідкладних заходів щодо «посилення боротьби із спекуляцією та незаконною торговельною діяльністю» від 1991 року, «сплату державного мита за вексельні бланки» від 1993 року, «реформування інвестиційної політики в Україні» від 1996 року та інші.

Словечко

Все буде Україна