«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Оформити субсидію в 2018 році: експерт відповів на головні питання

Експерт розповів про те, хто має право на субсидію в 2018 році

В Україні змінилися правила нарахування субсидій. У Раді вирішили, що чинні раніше правила були неефективні, адже вони дозволяли багатьом українцям дурити владу, видаючи себе за незаможних.

Директор департаменту соціальної допомоги Міністерства соціальної політики Віталій Музиченко розповів 112 каналу чи мають право на субсидію ті, хто отримує зарплату в "конверті", зареєстрований як безробітний або їздить на заробітки за кордон.

Якщо зарплата "в конверті", субсидію не дадуть?

Субсидія на загальних підставах надається, якщо у працездатних осіб є дохід не менше мінімальної заробітної плати, з якої сплачується повний соціальний внесок. На сьогоднішній день проконтролювати неофіційні виплати працівникам неможливо.

"Громадянин має право сам задекларувати цю інформацію. Але якщо він цього не робить, то ні фіскальні органи, ні органи соціального захисту інструментів впливу на цю ситуацію не мають", - говорить Віталій Музиченко

А якщо я безробітний, мені дадуть субсидію?

Правом оформити компенсацію на оплату комунальних квитанцій наділені студенти і безробітні українці. Однак варто врахувати кілька нюансів. Якщо ж людина безробітний, він повинен стояти на обліку в центрі зайнятості. Претендувати на субсидію він зможе, однак повинен сплачувати соціальний внесок.

Що ж стосується заробітчан?

Якщо заробітчанин сплачував соціальний внесок не менше трьох місяців до звернення за субсидією, а крім того зможе документально обґрунтувати хоч якийсь дохід в Україні, він буде претендувати на субсидію. Залежно від розміру доходу це може бути розраховано як від 5286 грн, якщо дохід менший від мінімалки, так і від реальної суми, зазначеної людиною в декларації. Така ж схема діє і для безробітних, які не зареєстровані в центрі зайнятості.

А якщо є спеціальна пенсія, чи буде субсидія?

Якщо людина має високий дохід, то субсидія йому може бути призначена, але в невеликому розмірі.

"Є формула, яка застосовується в кожному індивідуальному випадку. Якщо громадянин отримує невелику пенсію, наприклад, 1,5 тис. грн, то він буде платити 6-7% від усього обсягу комунальних послуг. Якщо ж громадянин отримує пенсію 13 тис. грн , то субсидія йому призначена не буде ", - розповів Музиченко.

Починаючи з якого доходу субсидію не дадуть?

Законодавчо не встановлено конкретну межа розміру доходу, після якої субсидія точно нараховується в нульовому розмірі.

"Є абсолютно чітка формула, яка зафіксована в постанові Уряду № 1156, яка говорить про те, що визначається середньомісячний дохід на одного члена сім'ї, він порівнюється з прожитковим мінімумом, і на підставі цього визначається відсоток, який має оплачувати сім'я, виходячи з наявного у неї доходу. Формула побудована таким чином, що чим менший дохід, тим менший відсоток, який повинен сплачуватися, чим вищий дохід, тим вищий відсоток. Наприклад, приходить людина і каже, що отримує 20 тис. грн, чи може він звернутися за субсидією? Може. Але згідно з формулою, вона буде мати відсоток платежу близько 88%. Таким чином, 88% від 20 тис. грн - це і буде розмір обов'язкового платежу людини за комунальні послуги. З урахуванням того, що розмір реальної суми, що повинна сплачуватися за компослуги, буде значно меншим, відповідно субсидія буде нараховано в нульовому розмірі ", - говорить Музиченко.

Джерело

Все буде Україна