«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Оформити відпустку: що повинен знати кожен українець

Експерти відповіли на найпоширеніші питання

Відмовити в наданні відпустки роботодавець не має права, але за умови, що підлеглий пише заяву мінімум за два тижні. Відпочинок швидше за все не світить працівникам, що пробули на посаді менше ніж півроку, разом з тим розмір зарплати залежатиме від кількості відпускних днів. Експерти відповіли на найпоширеніші питання про трудові моменти українців.

Я працюю декілька місяців, але дуже хочеться влітку піти у відпустку. Що робити?

Вимагати відпустку можна тільки після 6 місяців безперервної роботи. Але попросити її можна і раніше. І якщо роботодавець погодиться, то у відпустку можуть відправити навіть без потрібного стажу роботи на підприємстві.

Важливо: за кожний відпрацьований місяць покладається 2 дні відпустки. Тобто якщо попросити відпустку через 2 місяці роботи, за законом можуть дати всього 4 оплачуваних дня. За погодженням з роботодавцям відпустку можна оформити за свій рахунок.

"Щорічні основна та додаткові відпустки в перший рік роботи надаються працівникам після закінчення шести місяців безперервної роботи на даному підприємстві", - йдеться в Кодексі Законів про Працю (КЗпП).

Якщо півроку вже набралося, то можна піти у відпустку хоч на всі 24 дні. Щоправда, така тривала перерва в роботі допускається, тільки якщо працедавець дав згоду.

А як підтвердити, що роботодавець згоден відправити мене у відпустку? А раптом, поки мене не буде, знайдуть іншого?

Відпустка надається зі збереженням робочого місця і заробітної плати. Навіть якщо відсутні на роботі 24 дня, перевести в інший відділ або знайти іншого співробітника підприємство не має права. І звільнити під час відпустки також не можуть.

Щоб піти у відпустку, потрібно як мінімум за два тижні написати заяву на ім'я роботодавця. Якщо він папірець підпише - значить дав свою згоду. Якщо є виробнича необхідність, у відпустку можуть не відпустити. Перерви в роботі плануються заздалегідь, найчастіше представник відділу кадрів складає відповідний графік, а також пропонує співробітникам назвати дати, коли вони хочуть відпочити.

Графік в письмовому вигляді повинні показати працівникові, і він повинен погодитися з ним, при цьому необов'язково погоджуватися на дати, які вам не підходять. Такий графік організовують для того, щоб через відпускний сезону не зупинилася робота підприємства.

А якщо я хочу піти у відпустку на 2 тижні, а дають лише один?

Українці за законом мають право на тривалість відпустки не менше 14 днів. Все, що більше, потрібно узгоджувати з керівництвом. Якщо роботодавець відмовляється надавати відпустку, наприклад, не приймає заяву і не пояснює причину, можна звернутися зі скаргою до Інспекції праці.

Важливо при цьому дотриматися всіх формальностей - письмово написати заяву за два тижні до моменту, коли збираєтеся у відпустку. Якщо роботодавець систематично порушує права працівників, його можуть оштрафувати на круглу суму. "Щорічні відпустки за другий та наступні роки роботи можуть бути надані працівникові в будь-який час відповідного робочого року", - говориться в Кодексі Законів про Працю.

Тобто за рік я повинен відпочити 24 дня?

Не обов'язково. Можна піти у відпустку всього на два тижні за рік. Тоді відпустку переноситься. У разі звільнення можна отримати грошову компенсацію або сходити у відпустку напередодні звільнення.

До слова, крім 24 днів, які надаються всім, закон передбачає ще три види відпочинку:

додаткова відпустка для тих, хто працює у шкідливих умовах;
відпустка за особливий характер праці (ненормативний робочий день, роботу за комп'ютером);
відпустка за вислугу років державним службовцям.

До слова, за роботу за комп'ютером тривалість відпустки можуть збільшити з 24 до 28 днів, тобто на 4 дні. Правда, вкрай мало роботодавців дотримуються цього правила.

Як повинні оплачувати відпустку? Чомусь, коли ходжу у відпустку, завжди зарплата менша

Якщо йти у відпустку на 5 днів (з понеділка по п'ятницю) зарплата буде меншою, якщо піти у відпустку на 7 днів (з понеділка по неділю) зарплата не зміниться, а якщо піти у відпустку на 9 днів (з суботи по неділю), то зарплата буде вищою.

Для прикладу, якщо стабільно отримувати зарплату в розмірі 10 тисяч гривень, то бухгалтер, розраховуючи "вартість" одного календарного дня, сукупний дохід за 12 місяців (120 тисяч) розділить на кількість робочих днів 365 мінус 11 офіційних вихідних. Так, за один день відпустки при зарплаті в 10 тисяч гривень заплатять 338,9 грн. Якщо в місяці 22 робочих дні, то один будній оцінюється в 454,5 гривні.

Так, якщо працівник з зарплатою в 10 тисяч вирішив відпочити 7 днів і оформив собі відпустку на 5 робочих днів, за підсумками місяця отримає 7726,5 гривні зарплати плюс 1694,5 гривень за відпустку. Тобто в сумі зарплата в цьому місяці складе 9421 гривню, замість покладених 10 тисяч.

Якщо ж оформити відпустку на 5 будніх днів + два вихідних до відпустки + два вихідних після нього, то оплата відпустки складе вже 3050,1 гривні. А сукупна зарплата за місяць складе 10776 грн. Тобто заробіток збільшиться на 776 грн.

Джерело

Все буде Україна