«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Окупований Донецьк. У маршрутку зайшли дві жінки віком років по шістдесят. Було одне вільне місце. Одна жінка сіла біля мужичка ...

Окупований Донецьк. У маршрутку зайшли дві жінки віком років по шістдесят. Було одне вільне місце. Одна жінка сіла біля мужичка, інша стала поруч. Мужичок запитав, чи зручно дамі? Дама сказала, все нормально. Він став говорити їй, що він учасник бойових дій і воював за республіку.

Дама сказала:

– Навіщо потрібно було воювати, що вам при Українї погано жилося? За що ви воювали?

він:

– За щасливе майбутнє моїх дітей.

вона:

– Ну і що? Де воно щасливе майбутнє? П’ятий рік йде війна. Ті хлопчики, хто вже підріс, з 1 листопада почнуть ставити на військовий облік. Всіх з 2002 року народження до пенсіонерів. Молодь вже будуть змушувати служити в армії ДНР.

він:

– Ось і добре. Будуть справжні мужики. І взагалі. Життя налагоджується. Ось вбили злочинця і злодія Захарченко. Тепер все буде по-іншому. Він маскувався під порядного, а насправді просто грабував республіку.

вона:

– Це росія спеціально нам так говорить, щоб на нього звалити той факт, що у нас народ живе за межею бідності. При російських цінах пенсії 3 тисячі, а зарплати у народу 5-6 тисяч. Тому і йдуть в ополчення, яке зараз назвали армією ДНР. Там 15 тисяч платять. А насправді це ганебні копійки. Росія тримає нас в злиднях. Промисловості практично немає. І війна не закінчується. За що ви воювали?

Поруч стоїть подруга штовхає сиди, мовляв, замовкни. Та смикає плечем. Мовляв, відчепися.

Вона продовжує:

– Ну, скажіть, ви за це воювали? Що хіба погано в Україні вам було?

він:

– Зараз до влади прийшов Пушилін. Ось тільки офіційно його виберуть і все. Він уже зараз пообіцяв, що з 1 листопада зменшать акциз на бензин і за рахунок цього він подешевшає на 10 рублів і ціна буде, як в росії. І за рахунок цього подешевшають всі продукти. Ось кури сказав відразу подешевшають. Це ж саме доступне для людей.

вона:

– Невже ви настільки наївні? Це ж просто передвиборча пропаганда, щоб побільше прийшли і проголосували за нього. Це такі хитрощі передвиборні, ви розумієте? Так, і вибори ці не визнає світова спільнота, як не визнали і ДНР з ленеером.

він:

– Ой, жінка. Важко з вами говорити. Пессимистка ви якась. Добре, що моя зупинка.

Мужичок вийшов. Жінка зрушила до вікна. А поруч сіла її подруга і прошипіла їй у вухо:

– Ти, що дура? Це що, ти в Україні за пенсією виїхала і можеш там язиком молоти? Тобі, що нема чого втрачати? А якби він тебе в МГБ ДНР здав би?

Друга відповіла:

– Набридло. Плювати.

Далі вони їхали мовчки.

А я сиділа на сидінні ззаду і все це чула. І про себе подумала, як я з нею згодна, що все це набридло.

Марина Григорьева

Джерело

Все буде Україна