«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Оренда житла: шахраї приготували українцям нову пастку

Останнім часом аферисти несподівано активізувалися

Літній сезон - час, коли житло орендують найбільше: це і студенти, які приїжджають у великі міста підзаробити, і туристи, що знімають будиночки, кімнати і квартири ближче до моря. Якраз на піку літньої ейфорії активізувалися і шахраї, приготувавши проти українців нову витончену схему спустошення кишень.

Як повідомляє "Сегодня", експерти попереджають: головна ознака афери - занадто приваблива ціна.

"Найпоширенішою схемою є "переаренда", коли шахрай знімає квартиру у господаря на кілька днів, а потім здає її іншій людині, наприклад, на місяць", - розповів експерт Сергій Костецький.

Друга схема, яка користується популярністю, ця співпраця господаря та ріелтора.

"Вони здають квартиру на рік, клієнт оплачує перший, останній місяці і комісійні. Через пару днів приїжджає господар, каже, що до нього екстрено приїхали родичі, потрібно припинити співпрацю і повертає гроші. Але комісійні залишаються у ріелтора, який вже загубився! Потім цю суму вони ділять з господарем", - пояснив рієлтор Роман Вараніца.

Він також додав, що непоодинокі випадки, коли людина виходить на фейкове агентство, де йому за прийнятну ціну пропонують придбати "базу контактів" власників, які здають свої метри.

"Людина приїжджає на вказану адресу в офіс, купує "базу" і вдома починає шукати собі житло. Але виявляється, що всі адреси старі, з агентством зв'язатися вже неможливо, і найчастіше в офісі вже нікого немає", - розповів експерт.

Ріелтори також відзначили, що найприбутковіша афера - продаж орендованої квартири.

"З такою історією зіткнулася моя знайома - вона здавала квартиру через агентство подобово. У якийсь момент її на тиждень зняли представники однієї з церков, заявили, що їм за віросповіданням не можна, щоб там були камери. Камери відключили, а через тиждень ці люди квартиру продали - підробили документи, провели покази і через нотаріуса в іншій області оформили угоду", - додав Вараніца.

Джерело

Все буде Україна