«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

ОСЬ ЩО ОБОВ’ЯЗКОВО ТРЕБА ЗРОБИТИ НАПЕРЕДОДНІ СТАРОГО НОВОГО РОКУ В ЩЕДРИЙ ВЕЧІР

Багату кутю починають готувати з самого ранку. Це другий раз під час зимових святок, коли готують кутю. Увечері 13 січня берегині сімейного вогнища бралися за приготування святкової вечері, який в народі називається Багатою кутею, або Щедрою

 

Так, кутя в залежності від свята і компонентів має певну назву. Коли Багата кутя – святкують Старий Новий рік (13 січня), або свято Маланки, Бідна кутя – перед Різдвом (6 січня), Голодна або Водяна кутя – перед Хрещенням (18 січня). 

Коли Багата кутя: обов’язкові страви в Щедрий вечір

Напередодні святкування Старого Нового року господарки намагалися приготувати максимально багату і щедру кутю. Для цього вони додавали в неї вершкове масло і молоко (або вершки). Ці інгредієнти символізували багатство і родючість.

Крім того, коли Багата кутя була практично готова, для насиченості смаку її могли ще приправити різними сухофруктами, маком, волоськими горіхами, цукатами, курагою, свіжими фруктами, варенням і навіть льодяниками. А в деяких сучасних рецептах навіть є такий компонент, як кoньяк.

Однак незалежно від дати свята незмінними складовими куті є зерно, мак і мед, які несуть в собі певну символіку. Багату, або Щедру, кутю за традицією готують на молоці з додаванням великої кількості масла.

Кутя

У Щедрий вечір прийнято готувати ритуальні страви: кутю, узвар, хліб, голубці, вареники з усілякою начинкою, рибу, млинці з салом і пироги. Разом з часом 13 січня випікають ще хліба-символи – «Маланку» та «Василя».

Іноді Багату кутю заправляють смальцем. Традиційно вона займає чільне місце на святковому столі. Також на трапезі присутній книші й калачі.

Крім цього, згідно з переказами, той, хто за святковим столом покуштував кутю першим, той наступний рік проведе в здоров’ї і благополуччі.

Окрім багатої куті на стіл клали вареники, домашні ковбаси та буженину, пекли м’ясні пироги. Всі страви були ситними, жирними, солодкими чи пряними.

Сідали вечеряти досить рано, адже чекали в гості щедрувальників.

Читайте також: А що другий празник – святого Василя, радуйся, земле, Син Божий народився! День Василя і Старий новий рік-2019 – традиції і обряди цього дня

Ворожіння в Новорічну ніч

В ніч з 13 на 14 січня дівчата знаходили час не лише для гулянь, але й для ворожіння. Більшість ворожінь схожі з тими, які існують на Андрія: питають ім’я у незнайомого чоловіка на вулиці, щоб дізнатись, як звати майбутнього чоловіка; бігають під вікна слухати розмови в домі, щоб дізнатись майбутню атмосферу в домі; кидають чобіт щоб дізнатись у якій стороні живе суджений і так далі.

Гадали не лише на ім’я чоловіка, а й на його характер. Треба вийти на вулицю і дізнатись, який характер буде у майбутнього чоловіка. Як зустрінеш першим на дорозі пса — то будете сваритись і погано жити, а як вівцю — то обранець буде тихим і неконфліктним.

Але ці значення можна трактувати по різному, адже собака також уособлює таку рису, як вірність.

Передбачали майбутнє за допомогою зерна: сипали його біля воріт і на ранок перевірити: як його ніхто не чіпав, то сімейне життя буде щасливим і не проблемним.

Більш популярний спосіб ворожити — на папірцях. Треба написати на них значущі для себе у наступному році події: заміжжя, зміна роботи, знайомство, дружба, багатство. І приклеїти папірці по колу на обідку глибокої миски.

У миску налити води і пустити по ній човники: маленькі свічки, які можна помістити у лушпиння горіха чи пластикові кришки від пляшок. До якого папірця різко підпливе швидше свічка, таким і буде перше здійснене бажання.

Народні прикмети з 13 на 14 січня:

Якщо ніч Нового року тиха і ясна, рік буде щасливий не тільки для людей, але й для свійських тварин.

Якщо зранку сонце високо зійде, то увесь рік буде щасливим, а особливо добрим буде врожай садовини.

Якщо іній зранку рясно вкриває всі дерева, буде врожай на зернові та гарний урожай меду.

Якщо падає м’який сніг, це на врожай, а коли тепло, то літо буде дощовим.

Який перший день у Новому році, то й рік буде такий.

Якщо на Маланки (13 січня) сонячно й відлига, то чекай теплого літа. “Яка Маланка, такі й Петро з Павлом”.

Якщо вночі вітер дме з півдня, то рік буде теплий. Із заходу, то буде вдосталь молока і риби, зі сходу, це до врожаю фруктів.

Якщо зоряне небо, то добре нестимуться кури.

Якщо ожеледь на деревах, то уродить садовина.

Якщо сильний мороз і падає малий сніжок — це на врожай хліба, здоров’я людей і тварин. Коли ж тепло і без снігу — погана прикмета, що передбачає неврожай і xвороби.

Якщо під старий Новий рік добрий сніг — сій гречку.

Прикмета щодо наступного року, яку визначали діти: клали батькові у чоботи шматочок хліба і вугілля. Потім він навмання вибирав правий чи лівий чобіт і просив його подати. Як в середині хліб — то рік буде ситим, а вугілля — то голодний.

Ще один спосіб визначити прикмету: взяти кілька цибулин і посипали їх сіллю. Коли на ранок сіль стала вологою — то скоро буде дощ. А як зовсім мокрою — то навіть злива.

Джерело

Все буде Україна