«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Осінній призов 2018! Оголошені суттєві зміни!

Кабінет міністрів України затвердив чисельність громадян, які підлягають призову на строкову військову службу в жовтні – грудні 2018 року, передає УНІАН.

Згідно з рішенням уряду, в ході осінньої призовної кампанії на військову службу планують залучити майже 18 тис. Осіб. Зокрема, до Збройних сил України надійдуть 9010 призовників, до Державної спецслужбу транспорту – 900, в Національну гвардію – 6500, Державну прикордонну службу – 1550.

Також повідомляється, що на проведення осіннього призову виділять 65 млн гривень. Осінній призов-2018 починається в Україні 1 жовтня. Кого будуть призивати, на який термін і хто не підлягає призову – розповіли журналісти “24 каналу”.

Осінній призов-2018 в Україні: терміни

Призов на строкову службу в Україні триватиме з 1 жовтня по 31 грудня 2018 року. Президент Петро Порошенко продовжив його на місяць з метою якісного відбору і в зв’язку зі збільшенням кількості призовників для комплектування військ Нацгвардії і Держприкордонслужби.

Кому прийдуть порядку?

Чоловікам призовного віку (20-27 років), які не мають права на відстрочку, без судимості і проблем зі здоров’ям. До слова, молоді люди 18-19 років можуть пройти службу в армії на добровільній основі (за контрактом).

Як діяти, коли прийшла повістка?

Згідно з українським законодавством, призовники, які отримали повістку, зобов’язані прибути до призовної дільниці в термін, зазначений у повістці. Неотримання порядку з будь-яких причин не є підставою для ігнорування призову. Тому відразу після початку нового призову військовозобов’язаних громадянам дається 10 днів на явку у військовий комісаріат. Причинами неявки до військкомату можуть вважатися тільки такі форс-мажорні ситуації, як стихійне лихо, хвороба призовника або смерть близького родича. Будь-які інші причини недостатньо вагомі і можуть бути прирівняні до ухилення від армії.

Скільки будуть служити призовники?

Початком військової служби за призовом вважається день направлення військовослужбовців до військової частини з районного (міського) військового комісаріату. Закінченням терміну служби є день виключення військовослужбовців зі списків особового складу військової частини.

Кого не планують?

Є ряд підстав для відстрочки від призову:

Сімейні обставини – опікунство над непрацездатними родичами; дружина-інвалід; дружина вагітна; дитина-інвалід; двоє і більше дітей; дитина у віці до 3-х років; самостійне виховання дитини; сирітство; брат на строковій службі в цей час. Стан здоров’я – якщо офіцера визнали тимчасово непридатним до військової служби, тривалість відстрочки становить 1 рік. Навчання – інтернатура, аспірантура, докторантура. Також мають право на відстрочку особи, молодше 21 років, які здобувають освіту за денною формою. Професійна діяльність – священнослужителі; кандидати (доктора) наук, які працюють на посадах за спеціальністю; педагогічні працівники загальноосвітніх навчальних закладів з повною вищою освітою; медичні працівники, за умови повного навантаження на займаній посаді, в сільській місцевості; сільські, селищні, міські голови – на термін виконання ними цих повноважень; поліцейські – на весь період їх служби. Не підлягають заклику підозрювані в кримінальних злочинах.

Що чекає за ухилення від призову?

Якщо призовник не з’явився в зазначений час і місце або не повідомила комісаріату про зміну місця проживання, законом передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність.

Покарання за ухилення від призову:

Неявка в військкомат без поважних причин – штраф 85-119 грн;
Повторне порушення протягом року збільшує штраф 170-255 грн;
Ухилення від призову карається обмеженням волі на строк до трьох років умовно.

Джерело

Все буде Україна