«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Остеохондроз …з пелюшок?

Після 25 років у будь-якої людини можна знайти остеохондроз. У наш час відбулося омолодження хвороби, він уже з’являється навіть у грудному віці.

Консультує мануальний терапевт, рефлексотерапевт Віталій НЕЗДИМЕНКО.

– Що таке остеохондроз, чому він виникає?

– Остеохондроз – це дегенеративно-дистрофічне ураження міжхребцевих дисків, а також природний процес старіння організму. Якщо він розвивається неправильно, виникає біль та порушення функцій опорно-рухового апарату та організму загалом. Серед теорій ураження хребта виділяють: інфекційно-алергічні, механічні, спадкові, гормональні, судинні, наслідки перенесених травм.

– Тобто це хвороба людей літнього віку? Хто у групі ризику?

– До 20–25 років диск і система хребта живляться через судини, а з 25–30 років порушується живлення хребців. Після 25 років у будь-якої людини можна знайти остеохондроз. У наш час відбулося омолодження остеохондрозу, він уже з’являється навіть у грудному віці. Дитячі захворювання, аномалії розвитку дитини, часті неліковані травми вже у 10–12 років можуть викликати значні зміни в хребті, а в 17 років призвести до сколіозу. Для профілактики остеохондрозу велике значенням має своєчасне лікування захворювань, рухливість.

У 40–45 років приєднуються порушення ендокринних, обмінних процесів та захворювання внутрішніх органів, які посилюють запальні, трофічні порушення в хребцях, міжхребцевих дисках. Якщо своєчасно не лікувати ці процеси, не оздоровлюватися, не знімати перевантаження із втомлених м’язів, швидкими темпами розвивається остеохондроз, посилюється біль, обмежується рухливість хребта і тіла.

– Як правильно лікувати це захворювання?

– Головне – не допустити швидкого розвитку остеохондрозу та його ускладнень, своєчасно діагностувати стан ендокринних, внутрішніх органів, суглобів, оздоровлюватися, провадити активний спосіб життя. Для лікування остеохондрозу важливо зробити комплексне обстеження: як традиційне (травматологічне, вертебрологічне обстеження хребта), так і нетрадиційне (комп’ютерну ортопедичну діагностику). Не з’ясувавши причин розвитку остеохондрозу, не можна досягти бажаного результату. Важливо також комплексно підходити до лікування. Воно може включати методи голкотерапії, мануальної терапії, гомеопатії, спеціальних методик лікувальної фізкультури, масажу, йоги.

Пише - simya.com.ua

Все буде Україна