«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

ОТЖЕ СЬОГОДНІ НАМ БУЛА ПРЕДСТАВЛЕНА САУ “БОГДАНА”, ЯКА ВЖЕ ВСТИГЛА ПОСТАВИТИ НА ВУХА ТЕPОРИCТІВ. ЩО ЦЕ ЗА ЗВІР

САУ “Богдана” відкрила личко. Отже, сьогодні відбулась презентація вітчизняної САУ “Богдана” про яку в останні дні ходило багато чуток, припущень і самого неймовірного інсайда. Проте, для когось нова українська САУ, калібру 155-мм стала набагато більшим відкриттям, ніж очікувалось. Багато в чому тому, що вона використовує в якості бази – КрАЗ-6322.

Крім цього, незвичайного формату для нашої армії і, в принципі, всього пострадянського простору, стали відомі й інші подробиці про дану САУ, завдяки опублікованим на сторінці Юрія Бірюкова ТТХ.

Зокрема, “Богдана” має автомат заряджання на 6 пострілів і здійснює 6 пострілів в хвилину. Дальність стрільби осколково-фугасним більше 40 км, активно-реактивним – понад 50 км. Так само важливий момент – дана САУ повністю українського виробництва. Від, зрозуміло, шасі і до стола, що відповідає всім вимогам.

Що ж, звучить все дуже навіть добре. Адже з артилерією крупного калібру у ВСУ положення було значно гірше, ніж у нашого потенційного противника – РФ. Наприклад, якщо порівняти співвідношення таких знарядь як 152-мм 2А36 “Гіацинт-Б” то їх на озброєнні України менше 200 одиниць, в той час як у РФ більше 1100. Говорячи ж про САУ калібру 152-мм, то це 2С19 “Мста -З “(дальність стрільби 30 км і більше), яких у ВСУ менше 40 одиниць, а у РФ більше 450. Так само РФ розвиває напрямок самоходок 2С35” Коаліція-СВ “, що володіє заявленої дальністю стрільби до 70 км. Правда, оних на озброєнні російської армії не більше дюжини.

З урахуванням же ТТХ нашої САУ “Богдана”, ВСУ отримують не тільки повністю вітчизняний артилерійський комплекс, але і певну перевагу перед артилерією потенційного противника. Мало того, САУ “Богдана” по даному параметру так само перевершує і західні САУ, такі як італійська Palmaria, французькі AuF.1T і CAESAR, американські M109A6, британські AS-90, словацькі ZUZANA і т.д. Правда, поступається їм по скорострільності, але будемо сподіватися, що дана характеристика згодом тільки покращиться.

Що ж, попередня думка про дану САУ виключно позитивна. Недорогий, але ефективний варіант для артилерії. Час же в повній мірі підкреслить її переваги і недоліки. А поки – досить гідна і несподівана відповідь на випади критиків нашого ВПК.

Alexander Kovalenko

Все буде Україна