«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Підприємці в Україні зможуть не повертати кредит, якщо візьмуть на роботу жителів з АТО

В Україні буде працювати програма для малозабезпечених підприємців.

У Міністерстві соціальної політики України розробили законопроект про надання малозабезпеченим фінансової допомоги для відкриття власного бізнесу. Документ ґрунтується на вже запущеному в декількох областях пілотному проекті Мінсоцу «Рука допомоги». Проект доопрацюють і незабаром внесуть на голосування у Верховну Раду, інформує UkrMedia.

Програму «Рука допомоги» розробили при консультаційній підтримці Світового банку, її запустили понад рік тому у Полтавській, Львівській і Харківській областях, а також окремих територіальних громадах Житомирської, Донецької та Чернігівської областей. Цей проект передбачає не лише допомогу в працевлаштуванні, але і на сприяння в організації власної справи для членів малозабезпечених сімей та внутрішньо переміщених осіб

Станом на початок грудня, у пілотному проекті встигли захистити свої бізнес-плани трохи більше 240 осіб, 213 з них вже отримали фінансову допомогу від держави, ще 30 проектів очікують гроші найближчим часом. Тепер же, після успішного пілоту, таку ж програму запустять по всій країні.

Скільки і кому дадуть грошей

Як розповіли у Мінсоцполітиці, новий документ не передбачає надання живих грошей. Від практики безповоротної фінансової допомоги підприємцям у відомстві відходять. Після того, як малозабезпечений початківець бізнесмен надасть на суд чиновникам свій бізнес-план, і його схвалять, міністерство само закупить необхідне обладнання і матеріали, і буде всіляко сприяти в період становлення».

По суті, нова програма працюватиме за принципом бізнес-інкубаторів в інших країнах. Перевіряти підприємця раз у квартал і, за необхідності, надавати консультаційну допомогу і сприяти в отриманні необхідних довідок і документів.

Враховуючи досвід пілоту «Руки допомоги», на затвердження проекту буде потрібно до декількох тижнів. В комісію увійдуть губернатори областей або їх заступники, громадські діячі, представники центрів зайнятості та органів соцзахисту. Після схвалення, заявка відправляється на затвердження в Держказначейство, яке і перераховує центрам зайнятості необхідні кошти.

Зараз на одного підприємця розраховано не більше 70 тис. грн. При цьому, на цю суму може розраховувати кожен член незаможної сім'ї (наприклад, по 70 тис. грн можуть отримати батько, мати і син). Чи зміниться якось ця сума, буде видно з фінальної версії законопроекту.

В середньому одна заявка отримувала трохи більше 56 тис. грн. На гроші можуть розраховувати і вже працюючі підприємства, які, приміром, вирішили розширитися. За словами кураторів проекту, були навіть випадки, коли бажання скористатися держдопомогою спонукало підприємців легалізуватися і вийти з тіні. Допомогу видають максимум на три роки. При цьому сума кредиту зменшується на суму сплачених підприємцем податків.

Все буде Україна