«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

План «Б» вже готовий. Стало відомо, що РПЦ буде робити після надання автокефалії УПЦ

Московський патріархат уже запустив план «Б» на випадок надання Томосу про автокефалію Української православної церкви. Про це розповів InfoResist релігієзнавець і народний депутат України Віктор Єленський.

На думку релігієзнавця, у випадку з автокефалією Московський патріархат не зможе якимось чином не відреагувати:

«Я маю на увазі, що не зможе не зробити демаршу по відношенню до Константинополю. Але навряд чи це призведе до розколу в повноті православ’я. Це по-перше. По-друге, вони вже, тобто Московська патріархія вже запустила, так би мовити, план «Б». Тобто на випадок, коли буде визнана автокефалія православної церкви в Україні, вони вже на всіх їх сайтах говорять про те, що це неканонічно. Що Вселенський патріарх, по-перше, порушив канони. По-друге, що Вселенський патріарх не такий вже і Вселенський, це така давня пісня. І зараз вони починають говорити про те, що треба переглянути взагалі місце Вселенського патріарха в структурі повноти православ’я. Що його першість обумовлено тим, що колись Константинополь був столицею імперії, а тепер це не столиця імперії і т.д. »

«Тобто це абсолютно не нові такі конструкції. Вони вже були, принаймні, неодноразово вони вже витягувалися і можливо, найбільш потужно це було в другій половині 1940-их років, коли Сталін будував, у нього був проект православний, центром якого повинна була бути московська патріархія тільки що відновлена. І всі ці аргументи, всі ці побудови, все це було. Я думаю, що, коли буде визнана православна церква в Україні як автокефальна церква, то, що вони будуть робити? Вони будуть, по-перше, лякати своїх парафіян УПЦ Московського патріархату самою можливістю переходу, що це дуже погано, що це неправильна церква і т.д. і т.п. По-друге, вони можуть вдатися до різного роду провокацій, як ми це бачили і без томосу. І, по-третє, вони вже зробили об’їзд всіх православних столиць. Я думаю, що вони посилять тиск на православні столиці з наміром сформувати такий антіконстантінопольскій блок », – додав він.

За словами Єленського, в УПЦ МП спеціально нагнітають ситуацію своїми заявами про те, що будуть до останнього захищати Києво-Печерську та Почаївську лаври.

«Деякі парламентарії лякають громадянською війною і т.д. Це все очевидно такі задумки цього плану «Б». Йдеться просто про накручування ситуації. Чим вони лякають? У нас і так православ’я було розколоте. Вони говорили весь час, що вони не можуть мати справу з Київським патріархатом. Це було видно. Якщо вони стануть визнаними, значить зробіть тоді крок назустріч. Таким чином, вони хочуть законсервувати цю ситуацію, хоча знають, що звичайно будуть переходи, будуть люди, які не могли залишитися в складі Московського патріархату. Але ми вимовляємо ім’я Московського патріарха не тому що він московський, а тому що він канонічний », – сказав експерт.

«Один російський богослов попередив московських богословів « Слухайте, давайте не будемо кидатися канонами, тому що греки все одно нас переможуть на цьому полі ». Греки і писали ці канони. Що ж ви будете ними зараз кидатися на цьому тлі. І тому звичайно для них ця ситуація дуже важка. Вони будуть говорити, що це не канонічно, щось не канонічно. Але власне є суддя, і є канони, які віддають або, як кажуть, дають право першого саме Вселенського патріарха. Першість в тому, що стосується суперечок між церквами », – додав Єленський.

Джерело

Все буде Україна