«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Платні дороги в Україні: де і коли зявляться

Дороги в Україні - улюблена тема для спекуляцій

Приватний інвестор вклав гроші в будівництво першої концесійної дороги, над якою нині працює "Укравтодор". З'явиться вона на відрізку Київ-Біла Церква, і коли буде готова, інвестор почне її експлуатувати, аби окупити вкладення. Про це в ефірі українського каналу розповів колишній заступник глави Міністерства інфраструктури, радник "Укравтодору" Олександр Кава.

"Одна з них цих двох доріг - це нова дорога від Києва до Білої Церкви. На даний момент про вартість говорити дуже рано. Якщо подивитися на європейський досвід, то в середньому вартість 9-10 євроцентів за кілометр для легкового автомобіля. Зараз компанії роблять цілі тарифні плани в залежності від часу доби, дня тижня, сезону, частоти користування і т.д", - заявив він.

"Прості смертні" теж зможуть користуватися чудо-дорогою Експерт також розповів, що існуюча дорога також залишиться доступною для власників транспортних засобів.

"Нова дорога буде коротшою на 20 км. Тобто її протяжність буде близько 65 км, вона буде йти по абсолютно новій трасі, а існуюча дорога буде виконувати роль безкоштовної альтернативи", - підкреслив Кава.

При цьому він зазначив, що в Україні спекулювати на темі платних доріг - одне з улюблених занять.

"На жаль, у нас в країні було дуже багато міфів навколо подібних проектів. Нам обіцяли, що прийдуть інвестори, побудують безліч автобанів і вартість буде незначною. Насправді, навіть у європейських країнах кількість концесійних доріг не більше 1% від загальної протяжності. Наприклад, в Польщі, яка за рівнем економічного розвитку в рази перевершує Україну, за всі роки було побудовано тільки 400 км доріг на умовах концесії", - підсумував Кава.

Джерело

Все буде Україна