«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Початок кінця? Українцям пояснили затримку пенсій

Економіка країни перебуває на межі повного занепаду

Затримка виплат пенсій, в першу чергу, показує, що є серйозні системні проблеми в українському Пенсійному фонді, в економіці і публічні фінанси. Про це повідомляють ЗМІ. Ситуація, яку намагаються пояснити касовим розривом, в реальності має інші причини. Так, експерт розповів, що реальний стан української економіки досить поганий. Адже частка ВВП на душу населення по результатах нинішнього року поб'є антирекорд серед усіх сусідніх країн.

"У реальності все набагато серйозніше, і це показує картинку, що буде в Україні вже зовсім скоро. У нас найслабша економіка Європи, ВВП на душу населення за результатами цього року буде на рівні 2,5 тис доларів. Це нижче, ніж у Молдови і Білорусі, і практично в 4 рази нижче, ніж у Росії, практично в 5 разів нижче, ніж у Польщі", – розповів виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.

Темпи зростання вітчизняної економіки низькі і при найкращому розвитку подій країна покаже 3% зростання в цьому році. Україна за показниками Міжнародного індексу щастя на 138 місці з 156 країн.

"Чи варто очікувати, що при таких показниках трудова еміграція українців раптом скоротиться? Ні. Вона вже велика і буде продовжувати рости", – упевнений Устенко.

Згідно зі статистикою польського реєстраційного відомства, близько 2 мільйонів поляків емігрували. А значить, звільнилися робочі місця, які треба заповнити. За словами економіста, в одній тільки Польщі офіційно зареєстровано 1,3 млн українців. Тепер з’явилося ще 700 тис. Вакансій. Але ж є ще інші країни, куди спрямовані потоки українських трудових мігрантів.

Олег Устенко відзначає, що при таких обставинах прогноз по Пенсійному фонду дуже поганий. Кількість пенсіонерів не змінюється, тоді як кількість працюючого населення, яке забезпечує пенсіонерів, постійно зменшується. "Якщо в 2013 році один працюючий чоловік забезпечував 0,7 пенсіонера, тобто 12 працюючих забезпечували 10 пенсіонерів, то зараз вже навпаки.

Критична точка була б, якби 10 працюючих забезпечували 15 пенсіонерів. Тобто ми за межами стійкого стану. До цього потрібно додати, що пенсіонерів стало більше по відношенню до працюючих. Плюс був знижений Єдиний соціальний внесок", – підкреслив економіст.Все це, за словами Устенка, призводить до збоїв в роботі Пенсійного фонду.

"І це тільки перший збій, тільки початок – кількість буде збільшуватися", – упевнений економіст. Гройсман наказав вирішити питання із затримкою пенсій.

Джерело

Все буде Україна