«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Politico розкрив склад секретного пакету військової допомоги Байдена Україні

США в межах таємного пакету військової допомоги збираються надати Україні радарну систему та морське обладнання. Про це повідомляє Politico із посиланням на власні джерела, пише УНН.


Повідомляється, що 200 мільйонів доларів допомоги було затверджено в межах повноважень президента США Джо Байдена щодо скорочення витрат, які дозволяють йому просити держсекретаря звернутися до міністра оборони з проханням доставити предмети з наявних запасів Пентагону в країну, яка перебуває в небезпеці.
Потім команда президента США має повідомити Конгрес, “що непередбачена надзвичайна ситуація потребує негайної військової допомоги”.
Декілька співробітників Конгресу повідомили, що вперше почули про цей механізм під час нещодавнього секретного брифінгу. Окрім того, за їхніми словами, жодна зброя з пакету в 200 мільйонів доларів ще не надійшла в Україну, оскільки весь процес ухвалення рішення лише завершився.
Радник Президента України Володимира Зеленського, а також джерело, знайоме з питанням пакета допомоги, повідомили, що Сполучені Штати відправлять в Україну радарні системи та певне морське обладнання, хоча неясно, коли розпочнуться перші поставки.
Радник Зеленського додав, що українці були проінформовані про майбутню допомогу минулого місяця “на найвищому рівні”.
“З огляду на те, що розвідка США послідовно припускає, що Росія може розпочати повномасштабне вторгнення, використовуючи всю свою військову міць, ця допомога дозволила б Україні завдати додаткових збитків Росії, але істотно не змінила б результату”, — сказав радник.
У Держдепартаменті повідомили Politico, що США продовжать надавати допомогу Україні протягом наступних тижнів і місяців “за допомогою низки механізмів, включаючи Ініціативу зі сприяння безпеці України”.
Водночас, за словами одного з джерел, знайомих із планом, військові служби США побоюються відправки свого обладнання до Східної Європи. Зрештою, заміна обладнання, запланованого до передачі, вимагає часу, залишаючи пробіл у цьому питанні на деякий час.
Контекст
CNN дізнався напередодні, що адміністрація США схвалила додаткову військову допомогу Україні на 200 млн доларів.
За даними CNN, новий пакет передбачає передачу більшої частини того самого оборонного обладнання, яке США надавали Україні в минулому, включно зі стрілецькою зброєю та боєприпасами, радіоприймачами, медичним обладнанням, запасними частинами та іншим.
Зазначається, що пакет було затверджено лише за кілька тижнів до початку переговорів США та Росія.

Все буде Україна