«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Польща відкриє водний шлях, щоб покінчити із залежністю від Росії

Польща має намір відкрити новий водний канал, що з'єднує Віслинську затоку з Гданською затокою.

Про це повідомляє Euractiv.

Як пише видання, планується, що канал має бути відкритий в річницю радянського нападу на Польщу в 1939 році, що уряд буде використовувати як символ відмови країни від залежності від Росії.

Кораблі отримають доступ до всіх портів Віслінської затоки та морського порту в Ельблонгу, а нові можливості для розвитку відкриються для Ельблонгу, Вармії та всієї Східної Польщі.

"Завдяки перекопуванню Віслінської коси Польща отримає водний шлях, що з'єднує Віслінську затоку з Балтійським морем і незалежний від Росії. Канал забезпечить безпеку і суверенітет Польщі", — йдеться в заяві уряду.

При цьому експерти попереджають, що відкриття недобудованого водного шляху становить небезпеку для суден, які будуть його використовувати.

Будівництво каналу:

Загальна довжина водного шляху від Гданської затоки через Віслінську затоку до Ельблонгу становить майже 23 км. Канал і весь фарватер матимуть глибину 5 м.

Уряд не завершив свої інвестиції. Поглиблений канал закінчується в 900 м від порту в Ельблонгу. Це означає, що він може полегшити життя морякам, але ніяке велике судно не може просто увійти в порт. Влада Варшави стверджує, що відповідальність за залишок інвестицій несе місцеве самоврядування.

Все буде Україна