«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

ПОРОШЕНКО ОГОЛОСИВ НОВІ УМОВИ ЗАПРОВАДЖЕННЯ ВОЄННОГО СТАНУ. КЛЮЧОВІ ТЕЗИ

Введення воєнного стану відтерміновано, а термін його дії - скорочено.


У понеділок, 26 листопада, Верховна Рада зібралась на позачергове засідання для розгляду законопроекта про запровадження воєнного стану, автором якого виступив президент України Петро Порошенко. 

Парламент має розглянути пропозицію президента через агресію Росії в районі Керченської протоки. Згідно з пропозиціями РНБО, які Порошенко ввів у дію своїм указом, пропонувалось ввести воєнний стан від 14:00 26 листопада строком на 60 діб - до 14:00 25 січня 2019 року.

Проте у телевізійному зверненні Порошенко озвучив інші відомості про положення свого указу. ТСН.ua зібрав головні відмінності президентських пропозицій.

Відколи розпочнеться дія воєнного стану
Воєнний стан, за словами Порошенка, буде запроваджено на всій території України з 9:00 28 листопада.

Скільки триватиме воєнний стан
Якщо раніше передбачалося, що воєнний стан триватиме 60 днів, нині президент пропонує запровадити його на строк - 30 днів. Термін дії пропонується скоротити для того, щоб воєнний стан не накладався на початок виборчої кампанії, яка має стартувати за 90 діб до дати виборів.

Так вибори будуть?
За словами президента, він має намір на початку грудня внести проект рішення для розгляду у парламенті про дату президентських виборів, які мають відбутися 31 березня. У випадку, якщо воєнний стан не буде подовжено - виборча кампанія розпочнеться вчасно, тому передумов для відтермінування дати виборів не має бути.

А мобілізація?
Хоча у тексті попереднього проекту закону йшлося, що у період дії воєнного стану часткова мобілізація оголошується президентом України "у строки і в обсягах відповідно до загроз національній безпеці і обороні України", у своєму звернення Порошенко запевнив, що не вдаватиметься до повної чи часткової мобілізації. 


Слід зазначити, що станом на 18:00 понеділка, нової версії проекту закону про затвердження указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" з правками у Верховній Раді не зареєстровано.

Читайте також: Воєнний стан: виклики і можливості для України

Як повідомлялося, вранці 25 листопада Росія заблокувала прохід до Керченської протоки українському буксиру "Яни Капу" і двом катерам "Бердянськ" і "Нікополь". Для цього росіяни перегородили рух під Кримським мостом танкером і навіть вдалися до тарану буксира прикордонним кораблем "Дон". Увечері того ж дня російські кораблі напали на них і захопили, при цьому поранивши щонайменше шістьох українських моряків.

Через напад російського флоту президент України Петро Порошенко терміново скликав військовий кабінет, а Україна ініціювала позачергове засідання Ради Безпеки ООН.

На засіданні військового кабінету та РНБО вирішили запровадити в Україні воєнний стан на два місяці. Остаточне рішення має ухвалити Верховна Рада.

 

Президент України Петро Порошенко уже заявив, що 

Порошенко: Воєнний стан не означає оголошення війни
запровадження воєнного стану не є оголошенням війни, не передбачатиме мобілізації чи обмеження конституційних прав та свобод. 

Джерело

Все буде Україна