«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Прийняли рішення: в Україні підвищать тариф на газ

В Україні уже в кінці опалювального сезону газ подорожчає ще на 15% — із 8,55 до приблизно 9,7 грн за кубометр.

 Відповідне рішення уже прийняте Кабміном. Поступово уряд повністю відмовиться від ручного регулювання тарифів. Таке нововведення передбачене не тільки в домовленостях із головним кредитором країни — МВФ, але і в прийнятому законі "Про ринок газу", - пише OBOZREVATEL.

 Чому не вийде знизити тарифи вдвічі

Газ українського видобутку може повністю забезпечити потреби населення. До того ж його вартість нижча за ціну імпортного. Саме цим фактором і маніпулюють політики, заявляючи про те, що тариф на газ можна знизити у декілька разів. Водночас і європейські директиви, і прийнятий закон "Про ринок газу" свідчать, що тариф повинен формувати ринок, а не встановлювати уряд.

"Ціна, за якою "Укргазвидобування" продає газ "Нафтогазу" — 4 849 грн за тисячу кубометрів без ПДВ, де 1700 грн — собівартість, а вся решта суми — це 185% прибутку "Укргазвидобування". Саме цим газом у нас забезпечуються потреби населення і виробники тепла", — зазначила експерт із енергетичних питань Марія Яковлєва.

Що буде з тарифом на газ в Україні 

 У цьому сегменті немає монополії, крім "Нафтогазу" працюють ще десятки постачальників. І, згідно з даними Української енергетичної біржі, середня ціна кубометра досягає 11,7 грн. Це майже на 37% вище за тариф для населення. Щоб захистити українців від реальних ринкових цін, Кабінет міністрів своєю постановою зобов'язує газовидобувні компанії продавати блакитне паливо "Нафтогазу", а "Нафтогаз" — постачати цей ресурс на потреби населення за встановленою ціною.

Згідно із логікою постанови №867, тариф на газ в Україні буде рости в два етапи. Перший — у травні 2019-го. Якщо зараз українці платять 69% від "ринкової вартості", то в кінці опалювального сезону заплатять уже 80%. Причому ринковою вважається ціна у 8,98 грн/куб (10,7 грн із ПДВ). Таким чином газ може вирости в ціні до 9,7 грн/куб. 

Другий етап — із січня 2020-го. Тоді українці купуватимуть блакитне паливо за ціною, яка відповідає середнім тарифом для населення. Відповідно, уряд повністю вирівняє ціни між двома сегментами.

"З 1 січня 2020 року ціна природного газу не може бути вищою за середню арифметичну ціну для промислових споживачів за вирахуванням торгової надбавки (націнки) НАК "Нафтогаз" на рівні 1,917 відсотка зазначеної ціни", — йдеться у постанові Кабміну. Без цього рішення Україна не зможе отримати фінансову допомогу у вигляді дешевих кредитів від МВФ. А в умовах, коли наближається пік із виплати зовнішніх боргів, впоратися без нових запозичень не вийде.

Щоправда, експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук вважає, що в наступному році черговий перегляд цін можуть затягнути у зв'язку з виборами.

"Думаю, що постанова не буде виконуватися, тому що йдуть політичні вибори. Гадаю, що там буде вже новий уряд, нові переговори з МВФ і, вважаю, що ми знову затягнемо виконання цього рішення", — запевнив Корольчук.

Скільки коштуватиме гаряча вода і тепло у 2019-му

Якщо блакитне паливо наступного року подорожчає до 9,7 грн/куб, то тарифи на гарячу воду і тепло можуть зрости в ціні приблизно на 8-15%. По-перше, в структурі зазначених тарифів газ займає до 80%. Як тільки ростуть ціни на блакитне паливо, у підприємств з'являються підстави пропорційно підвищити свої тарифи.

По-друге, у наступному році підприємствам доведеться знову переглядати фонд заробітної плати, що призведе до подорожчання комунальних послуг.

Єдиний спосіб значно скоротити витрати на блакитне паливо і опалення — вирішити одну з головних проблем — низький рівень енергоефективності. Незважаючи на високі ціни, українці продовжують опалювати вулиці. Так, приблизно 30-40% тепла втрачається через неутеплені стіни, дахи, підвали, вікна.

Все буде Україна