«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Прийнятий революційний церковний закон: чого чекати українцям

У Верховній Раді розробили правила переходу громад в об'єднану Православну церкву. Очікується, що після ухвалення нового закону сотні парафій РПЦ в Україні стануть частиною ПЦУ.

 

Як відбуватиметься перехід і що важливо знати — з'ясовував OBOZREVATEL.

Головне:

У Раді підготували нові правила переходу громад у ПЦУ: вони передбачають як кількість голосів "За" на зборах, так і визначення, хто може голосувати;

Закон ухвалили 17 січня. Проголосували 229 народних депутатів.

Що саме проголосували у Раді?
У парламенті визначили, як законно місцевим громадам переходити з однієї церкви в іншу разом із усім своїм майном. Адже в країні за останній місяць уже понад півсотні храмів перейшли в ПЦУ — цей процес потрібно оформити юридично.


Як заявив спікер парламенту Андрій Парубій, нинішній проект закону №4128 авторства народного депутата від "Народного фронту" Віктора Єленського не відповідає європейським стандартам. Тому на розгляд парламенту винесений інший, доопрацьований. Його нардепи проголосували лише з другої спроби, натиснули кнопки "за" 229 парламентарів.

Там, за словами нардепа Віктора Єленського, враховані побажання релігієзнавців, представників громад та фахівців із європейського законодавства.

Головні пункти нового закону виглядають так:

Держава визнає право прихожан переходити в іншу церкву;

Про перехід громади вирішать на зборах. Нардепи відмовилися від ідеї ухвалювати рішення простою більшістю від присутніх. У новому законі таке право отримують дві третини від тих, хто прийшов на збори громади. Зазначимо, що раніше на такій позиції в інтерв'ю OBOZREVATEL наполягав Патріарх Філарет;

Хто конкретно голосуватиме і як визначити, чи належить людина до громади конкретного храму — вирішуватимуть з огляду на статут громади. В цю справу держава втручатися не буде.

Членство в релігійній громаді ґрунтується на принципах вільного волевиявлення, а також на вимогах статуту. Релігійна громада на власний розсуд приймає нових і виключає існуючих членів громади в порядку, встановленому її статутом.

Та частина громади, яка незгодна з рішенням — має право створити нову громаду і скласти договір про порядок користування храмом разом із його власником.

Закон вступить у силу на наступний день після його публікації.


Саме питання про приналежність людини до громади і стало каменем спотикання серед парламентарів. Так, за словами нардепа-фронтовика Дмитра Тимчука, є ризик отримати випадки з тітушками, які будуть масово приходити на зібрання у храми й заважати волевиявленню прихожан. Саме тому нардепи постаралися максимально обмежити це законом.


"Важко буде запобігти інцидентам, коли у храми можуть приходити невідомі й впливати на ситуацію. Тому в законі важливо зазначити, хто і яким чином може взяти участь у зборах і в якому конкретному місці", — пояснив OBOZREVATEL Тимчук.

Чому Москва обурюється?
У РПЦ різко негативно відреагували на ідею. Патріарх РПЦ Кирил давно заявив, що законопроект Віктора Єленського "порушує Конституцію України", а в разі його ухвалення буде узаконена "нечувана для сучасної Європи дискримінаційна правова практика щодо більшості православного населення України".


"Настільки обмежувальне релігійне законодавство не діяло в Україні навіть за часів комуністичного режиму, а на решті території Європи щось подібне існувало хіба лише за часів нацистського правління у Німеччині", — вважає Кирил.


Щоправда, як запевняє релігієзнавець Дмитро Горевий, у Московському патріархаті розуміють, що передавати право громадам самостійно вирішувати свою долю дуже ризиковано.

"У Московському патріархаті не згодні з цим, вони вважають, що у громад немає права вирішувати свою долю, а лише церковні ієрархи можуть вирішувати долю парафіян. Тобто вони їх розглядають як кріпаків у єпископів-феодалів", — наголосив Горевий у ефірі 

Все буде Україна