«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Прикмети на Покрову: яка буде зима

14 жовтня відзначається велике церковне свято Покрова Пресвятої Богородиці. Наші предки вірили, що прикмети на Покрову дають точний прогноз погоди на місяці вперед.

Православні дотримуються прикмети на Покрову Пресвятої Богородиці в день, коли вона з’явилася віруючим і захистила Константинополь від ворожої навали. Джерело Під час великого молебню на спасіння від ворогів Діва Марія пройшла по повітрю над головами людей, молилася з ними і простягла над їх головами частину свого вбрання – білу хустку.

Хустка (покрив – на старослов’янській мові це одяг або її частина) став символом свята, оберегом, який Богоматір дала кожному, хто вірити в її заступництво. Білий колір хустки символізує і сніжний покрив землі і фату нареченої – їм присвячені основні прикмети на Покрову.

Незабаром свято шанування Покров Пресвятої Богородиці широко поширився на Русі, православні почали помічати погодні прикмети на Покрову. У містах зводилися Покровські храми і церкви, в них обов’язково повинна була бути храмова ікона Покрови Пресвятої Богородиці.

На 14 жовтня – в середині осені – тепло поступово відступає, настають холоди. Тому прикмети на Покрову традиційно віщували, якою буде зима, скільки вона триватиме, як скоро випаде перший сніг і скільки він пролежить.

«Прийшов Покров – НЕ нагрієш будинок без дров!»
Звідки вітер на Покрову подув – звідти і перший мороз принесе
Яка погода на Покрову – така й зима
Журавлі на Покров полетіли – скоро чекай зиму студену
Сніг на Покрову – листопад буде сніжним
Північний вітер на Покрову – холодна зима без відлиги

14 жовтня не тільки дотримувалися прикмети на Покрову, а й визначали своє майбутнє, міняли життя на краще. В цей енергетичний день збувалося безліч народних вірувань. Не випадково саме в цей день незаміжні дівчата проводили ворожіння на Покрова.

Прикмети на Покрову

Покров Пресвятої Богородиці став також символом для українських військових і козаків, які також дотримувалися прикмети на Покрову. Уже в XVI-XVIII століттях на Запорізькій Січі були широко поширені ікони Покрова, Богоматір зображали на козацьких прапорах.

Козача Покрова – таке друга назва свято отримало в Україні і став одним з національних символів, а прикмети на Покрову – частиною української культури. 14 жовтня в Україні також відзначаються три свята, пов’язані з привітаннями військових і військовослужбовців – День захисника України, День українського козацтва та День створення Української повстанської армії.

Джерело

Все буде Україна