«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Про війну вже забули: Меркель поїде до України заради Газпрому

Канцлер Німеччини відвідає Україну цієї осені

Візит Ангели Меркель до України кардинально змінить ситуація на ринку купівлі нафти та газу українськими підприємствами у російського Газпрому.

Про це повідомляє Gazeta Wyborcza.

Як пише видання, під час її нового візиту до Києва ключовою темою розмови буде збереження транзиту газу Росії через українську територію після завершення побудови нової ГТС "Північний потік-2", яка буде проходити через Балтійське море до Німеччини.

Багато європейських політиків з Центральної Європи критикували намір втілити цей проект. Вони вказували на те, що нова "труба Газпрому" посилить залежність Євросоюзу від російського газу всупереч стратегії організації з енергетичної безпеки. Після побудови "Північного потоку-2" Росія також зможе відмовитися від транзиту газу через Україну, що вилилося для Києва в економічні і політичні проблеми.

Власне, на питанні транзиту газу через Україну німецький уряд і зосередиться останнім часом, вирішуючи проблеми, пов'язані з "Північним потоком-2". Хоча вони стосуються не тільки України. Але про майбутнє транзиту російського газу через українську ГТС Ангела Меркель говорила з Володимиром Путіним в травні під час зустрічі в Сочі, а також під час прийому російського автократа в німецькому палаці Месеберг цього місяця.

В середині липня почалися переговори урядів України, Росії та представників Єврокомісії про рішення газових суперечок Києва і Москви. Розмови проходять в будівлі німецького міністерства економіки в Берліні. Німецьке відомство, очевидно, претендує на роль арбітра в суперечці. Черговий раунд переговорів має відбутися в найближчі тижні і не виключено, що їх завершення співпаде за часом з візитом Меркель до Києва.

Частина українських політиків з обережністю ставиться до амбіцій Берліна. Нещодавно в Києві згадали, що це, власне, Німеччина в 2009 році натиснула на тодішнє українське уряд, змусивши його підписати невигідну угоду з "Газпромом", щоб закінчити газову війну з Росією. Тоді "Газпром" посеред зими на три тижні зупинив поставки газу в Україну і транзит своїх енергоносіїв через українську ГТС в Західну Європу.

Джерело

Все буде Україна