«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Рейтинг Зеленського: комедія, феномен чи ляпас політикам?

Володимир Зеленський, шоумен і комічний актор студі “95 Квартал”, який ніколи не заявляв, що планує йти на вибори президента, протягом останніх місяців нарощує президентський рейтинг.

 Соціологи кажуть, що станом на початок грудня він мав би усі шанси потрапити до другого туру виборів разом із Юлією Тимошенко, - пише bbc

Однак, чи все так однозначно із рейтингом відомого артиста? “Ще нічого не ясно”, – кажуть в один голос соціологи. Бо окрім невизначеності стосовно участі шоумена у виборах, аналіз соціологічних даних не дає підстав для висновків про стабільність рейтингів теперішніх лідерів опитувань.

Коміки у владі? Чому б ні.

В інших країнах коміки і шоумени, маючи значну підтримку людей, потрапляли до влади. Італійський комік Беппе Грілло, який створив партію “П’ять зірок”, у 2013 році отримав понад 25% голосів виборців на парламентських виборах. У Словені колишній комік, лідер лівоцентристської парті Мар’ян Шарец на президентських виборах восени 2017 року сенсаційно пройшов до другого туру і набрав 47%, програвши чинному президенту Боруту Пахору.

Політолог Михайло Басараб каже, що обрання президентом США Дональда Трампа до певної міри також може бути прикладом популярності поза традиційними уявленнями про політику. Щодо України, то експерт згадує Віталія Кличка, який прийшов у владу зі сфери, далекої від політики. А також про Партію зелених, яка у 2008-му потрапила до Верховної Ради тому, що для багатьох виборців вона була аполітичною, не асоціювалася із українським політичним класом.

 

Все буде Україна