«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Родичі Епіфанія розповіли про трагічне життя: батько покинув одномісячного сина і помер на заробітках

Тепер родичі, які все життя ігнорували владику, шукають з ним контактів


Родичі Епіфанія розповіли про трагічне життя: батько покинув одномісячного сина і помер на заробітках
Журналісти вивідали таємниці життя родини митрополита Епіфанія (Сергія Думенка).

У батьківському домі священника живуть сусіди. На батьківщині тата митрополита нікого з його сім'ї вже не залишилося. Чоловік покинув жінку з немовлям на руках майже 40 років тому, а майбутнього предстоятеля Православної Церкви України мама виховала з дідом і бабою, повідомляє ТСН.

"Найближчі жінки предстоятеля ПЦУ – мама Віра Богданюк і хрещена мама Ольга Поляк. Пишаються владикою і розповідають, що його шлях до Бога був важкий", - повідомляється.


Митрополит Епіфаній ріс без татової любові.

"Він у собі тримав, ніколи не запитався про батька, не було і до цього часу. Любов батька йому замінив дідусь. Він всю любов батьківську докладав до нашого владики. Ніколи не було слова тато, тільки дідусь, бабуся і мама", - розповіли родичі.

Батько покинув сім'ю, коли Сергію був місяць. За все життя він не цікавився власним сином. Тепер родичі Думенків (батькова лінія) шукають зв’язків із нинішнім владикою, але майже ніхто не знає, де шукати обійстя саме Петра Думенка (батька). 

"Дідуся я знав, а батька не знав. Вони там живуть, за річкою. Дід дуже добрий чоловік, до церкви ходив постійно, працював пічником. Хто знав, що внук буде владика. Люди розказують, що змалечку цей хлопчик був начитаний", - розповів селянин.


Інший чоловік провів на обійстя, де жила родина.

"Тут народився батько", - пояснив він.

Зараз у будинку поселились інші люди. Підтверджують, що раніше жив тут батько владики та шукають родинні фотографії. Три роки тому померла бабуся і спадщина дісталася їм.

"Думенко Сергій з Жадови, я одразу сказала, що це Петрусів син, бо я ще тоді чула, що дуже звертався хлопчик до Бога", - кажуть вони.

Про те, що в Петра від першого шлюбу залишився син, баба з дідом знали, але в гості не їздили, бо жили бідно. Дід сам заробляв на велику сім’ю, був столяром. Баба не працювала, але про внука інколи розпитувала в земляків.

"Мама його цікавилася. Звідти з Жадови приходила до нас жінка, продавали свині. Мама зустрічалася, все питалася як, але ніколи не їхали". Казала, що має внука і він дуже до Бога", - підтверджує сусідка Марія Мендришора. 

Батько владики Петро, кажуть, захворів і помер на заробітках.

"Там його і поховали. Коли баба була хвора і коли дізналася про Петруся, то вона після того одразу померла", - розповідають селяни.

Найближчий кровний родич митрополита – його дядько Степан, наймолодший син Думенків. Каже, що в сімї було шестеро дітей, але всі вже померли, крім нього. Переконує, що рідня тримала в таємниці народження Сергія, але тепер, коли той став митрополитом Епіфанієм, хоче побачитись.

"Якби така була можливість, я би хотів з ним зустрітися. Це ж, як кажуть, наша кров. Щоб вибачив, що так сталося, що таке життя, так якось склалося батькове життя", - каже дядько Степан. Він визнає схожість митрополита зі своїм братом, а про родича, запевняє, до останнього не знав. 

Із братом Степан багато років не спілкувався – той помер, коли йому було 53 роки.

"Знав, що він помер. А що так зробив брат, ну, зрозумійте, не можу я судити нікого", - пояснив він.

Мати владики, почувши цю історію, зізналася, що пробачила чоловікові, бо від нього народила "владику", якого, вірить, збереже Бог і Україна.

"Плакала і по сьогодні сльози на очах, хвилююся, тяжкий у нього час, за життя, здоров’я. Не можу я все те передати. Мрію, щоби мир був, щоб владика довго і щасливо прожив у мирі і доброті", - розповіла вона.

Джерело

Все буде Україна