«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Росія засилала агентів в Україну під виглядом ченців: що відомо

Українські контррозвідники викрили механізм спецслужб Росії з "засилання" до країни своїх агентів під виглядом псевдоцерковників.

Як повідомила прес-служба СБУ, в такий спосіб до вчинення державної зради працівники "кримської філії" ФСБ примушували жителя Чернівців, який до березневих подій 2014 року жив у Криму.

"Через відкриту проукраїнську позицію ним досить швидко зацікавилися ворожі спецслужби. До того ж чоловік був прислужником в одному з монастирів, тому "товариші" вирішили використовувати його за релігійною лінією", — йдеться у повідомленні.

За даними СБУ, розвідувальні завдання на території України він мав виконувати під виглядом ченця.

"А щоб чоловік став поступливішим, то продовжувачі традицій КДБ за звичкою помістили його на примусове лікування у психіатричну лікарню", — пояснили у відомстві.
  При цьому через кілька місяців чоловіку вдалося повернутися на материкову Україну.

Також із розвідувальною метою російські правоохоронці використовують своїх громадян.

"Одного зі своїх співвітчизників ФСБшники планували використовувати для виконання спеціальних завдань у мусульманському середовищі на території РФ і України. Для цього чоловік мав пройти "курс молодого бійця" в освітніх установах релігійної спрямованості Близького Сходу або Південної Азії. Після відмови його певний час тримали під вартою за звинуваченням у поширенні наркотиків", — відзначили в СБУ.

Після повторної пропозиції конфіденційної співпраці росіянин поспіхом залишив країну. "Зараз він сподівається отримати статус біженця і залишитися жити в Україні", - додали у відомстві.

Джерело

Все буде Україна