«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Розпуск Верховної Ради: як Зеленський може загриміти на 6 років

Всупереч поширеному думці про те, що коаліції в Верховній Раді не існує вже кілька років, весь цей час вона функціонувала і ухвалювала закони.

У 2016 році вона підтвердила своє існування, проголосувавши за призначення прем’єр-міністра Володимира Гройсмана і членів Кабінету міністрів. Згодом в парламенті ухвалили ще цілий ряд історичних документів.

Спікер парламенту Андрій Парубій неодноразово заявляв, що більшість існує і в її склад входять більше 226 депутатів.

І лише 17 травня 2019 року “Народний фронт” заявив про радикальний крок.

Тепер запущений 30-денний процес формування нової коаліції. Протягом цього часу розпускати Раду не можна за законом. Але судячи з низки заяв переможця президентських виборів Володимира Зеленського та членів його команди, майбутнє керівництво країни налаштоване на перевибори.

Однак розпуск повинен відбутися не пізніше ніж за шість місяців до закінчення терміну повноважень Ради. І навіть якщо коаліцію за 30 днів створити не вдасться, майбутній глава Банкової не вкладається в шестимісячний дедлайн.

Великий ризик того, що Зеленський все одно запустить процедуру перевиборів – мовляв, коаліції не було в парламенті давним давно.

Але в такому випадку Зеленський з перших днів на посаді загримить в великий політичний скандал.

Зеленський підготував указ про розпуск Ради і визначив дату позачергових парламентських виборів.

Народні депутати звернуться до Конституційного Суду, і якщо він ухвалить рішення про незаконність розпуску Ради, то є велика ймовірність нелегітимності майбутнього парламенту. Це загрожує глибокою політичною кризою і оголошенням повторних виборів.

Крім того, сам Зеленський порушить статтю 364 Кримінального кодексу України – зловживання владою або службовим становищем. Карається арештом на строк до шести місяців або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади.

А якщо дія спричинила тяжкі наслідки – карається позбавленням волі на строк від трьох до шести років.

Джерело

Все буде Україна