«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

РПЦ не здається: патріарх Кирил придумав "відповідь" за Томос Україні

Глава Російської православної церкви патріарх Кирил заявив, що РПЦ має надіслати Константинополю "чіткого, канонічно обгрунтованого листа з протестом".

За його словами, на початку XX століття так само зробив патріарх Православної російської церкви Тихон у відповідь на дії Вселенського патріархату. Свою позицію Кирил озвучив на відкритті позачергового засідання Синоду, присвяченого "українському питанню", передає pravmir.ru.

"Те, що зараз відбувається у зв'язку з посиланням так званих екзархів, є дзеркальним відображенням того, що робив Константинопольський патріарх у двадцятих роках, коли наша церква на чолі зі святійшим патріархом Тихоном перебувала в найтяжчих умовах", - заявив глава РПЦ.

а словами Кирила, в 1920-і роки патріарх Тихон "відчував найтяжчий тиск з боку влади".

Водночас набирала сили інспірована радянською владою "обновленська церква". Тоді Константинопольський патріарх Григорій VII прийняв рішення відрядити в Москву комісію нібито на прохання якихось православних.

"Звісно, Російська православна церква жодних прохань на адресу патріарха Григорія VII не надсилала, а, мабуть, надсилали розкольники-обновленці. І патріарх Тихон написав дуже чіткого, канонічно обгрунтованого листа з протестом проти того, щоб на канонічну територію Російської православної церкви, яку він очолював, неканонічним шляхом була спрямована якась комісія з боку іншої помісної церкви", - додав він.

Джерело

Все буде Україна