«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Сам собі сержант: як і навіщо Кабмін хоче змінити систему військових звань в Україні

Для зближення з НАТО прапорщики можуть стати сержантами, а мічмани - старшинами і майстрами

Депутати пропонують прийняти законопроект про зміну звань в Збройних силах. Парламентський комітет з питань національної безпеки і оборони запропонував прийняти за основу законопроект Кабміну про введення нових військових звань. Якщо до думки комітету прислухаються, то в армії з'явиться нова лінійка сержантсько-старшинських звань, що відповідає стандартам НАТО. "Сегодня" розбиралася, як це вплинуло на якість підготовки українських військових.

Американський зразок
Пропозиції комітету стосуються прийняття за основу урядового законопроекту №6372 "Про внесення змін до деяких законів України щодо військових звань військовослужбовців". Він був зареєстрований майже два роки тому – 13 квітень 2017 року, але був розглянутий комітетом тільки в грудні 2018 року. Кабмін пропонує скасувати звання прапорщика і старшого прапорщика, а також мічмана і старшого мічмана, а замість них ввести нову лінійку сержантсько-старшинських звань відповідно до стандартів НАТО.

Так, нова лінійка звань в авіації і сухопутних військах, за задумом Кабміну, повинна виглядати таким чином: солдат, старший солдат, сержант, старший сержант, головний сержант, штаб-сержант, майстер-сержант, старший майстер-сержант, головний майстер-сержант .

На флоті пропонується ввести звання матроса і старшого матроса. За ними йдуть старшина, головний старшина, головний корабельний старшина, штаб-старшина, майстер-старшина, старший майстер-старшина і головний майстер-старшина.

Існуючі офіцерські звання залишаються без змін.

Запропонована вертикаль приблизно відповідає тій, що прийнята в армії США. Так український сержант (командир відділення) буде дорівнювати американському сержанту (sergeant). Звання старшого сержанта в українській армії відповідало б американському staff sergeant (сержант взводу); головний сержант в ЗСУ прирівнювався б до сержанта першого класу в армії США (ротний сержант); штаб-сержант відповідав би американському first sergeant (сержант батальйону), а майстер-сержант (головний сержант військової частини, навчального закладу або центру) – американському sergeant major.

Відповідно, старший майстер-сержант (Command Sergeant major) був би головним старшиною оперативних командувань, а головний майстер-сержант – головним старшиною роду або виду військ.

Запропоновані зміни відповідають вимогам держпрограми розвитку Збройних сил України, яка була затверджена президентом Петром Порошенко 23 квітня 2017 року. В рамках цієї програми ЗСУ повинні досягти повної сумісності зі стандартами НАТО до 2020 року. А для цього необхідно створити професійний сержантський корпус за зразком західних армій. Пише - ukr.segodnya.ua

Все буде Україна