«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

"Сепаратисти перемагають": низка західних ЗМІ потрапили в скандал, висвітлюючи псевдовибори на Донбасі

Оглядачі та журналісти розмірковують над вибором слів в заголовку впливового видання

The Washington Post 12 листопада опублікував новину про фейкові вибори в ОРДЛО, джерелом якої стало інформаційне агентство Associated Press, пише "Голос Америки".

"Сепаратисти перемагають на виборах в повсталих регіонах України з великим відривом", – стверджує назва статті.

Незважаючи на те, що матеріал загалом містить інформацію про засудження виборів міжнародною спільнотою і їхню фіктивність, назва та окремі елементи матеріалу спантеличили коментаторів і журналістів-міжнародників.
В Європарламенті відреагували на "вибори" в ОРДЛО і звернулися до Росії
"Якось дивно, Associated Press. Крім сепаратистів інших кандидатів і не було! Ті, кого не пустили на вибори, щоб забезпечити перемогу Пушиліну – теж сепаратисти. Це була сепаратистська угода повністю організована Москвою", – пише вTwitter журналіст британського видання Telegraph Роланд Оліфант, – "якщо справедливо, то назву цього напевно придумали у The Washington Post".

"У цьому матеріалі Associated Press про фіктивні вибори в контрольованих Росією регіонах Донецька та Луганська багато неправильного, починаючи з заголовка і першого речення", – зазначає журналіст "Радіо Свободи" Крістофер Міллер.

"Провал", – прокоментував заголовок голова бюро The Wall Street Journal в Москві Джеймс Марсон.

Ситуація з суперечливою назвою відбулася майже одразу після недавньої критики публікації в Financial Times про нібито неефективність санкцій проти Росії.

Днями видання The Economist також привернуло увагу дивним підбором слів для опису "виборів" у ОРДЛО.

"Два регіони у східній Україні, які відкололися, повідомили про обрання проросійськи налаштованих лідерів уряду і парламенту. Президент України Петро Порошенко закликав громадян не голосувати на "фальшивих" виборах в Донецьку і Луганську в неділю; Західні лідери заявили, що вибори є незаконними і підривають мінські домовленості від 2015 року, які вимагають проведення виборів у відповідності до українського законодавства", – писали в The Economist.

Популярний український оглядач-міжнародник Максим Еріставі знайшов у короткому повідомленні чимало помилок. Так "регіони, які відкололися" насправді є окупованими Росією, "лідери уряду" в ОРДЛО насправді самопроголошені, а "вибори" в ОРДЛО є незаконними і нелегітимними відповідно до міжнародного права.

Нагадаємо, 11 листопада на окупованих територіях Донецької та Луганської областей відбулися незаконні вибори бойовиків, організовані Москвою. Окупанти не соромилися будь-яких методів, щоб заманити на "виборчі дільниці" людей: продавали продукти зі знижками; біля багатьох шкіл, технікумів відбувалися ярмарки; поруч з ділянками стояли палатки, де розігрувалися призи. На території установ, де проходили псевдовибори, чергували люди у військовій формі зі зброєю. За даними СБУ, російські куратори "намалювали" перемогу Пушиліну в т.зв. "ДНР" з 60,9% голосів, в "ЛНР" Пасічнику віддали 68,4%.

В Україні вже говорили, що всі причетні до цього заходу бойовиків будуть нести відповідальність. Так, прокуратура відкрила кримінальне провадження за "вибори" в ОРДЛО. Українські правоохоронці починають роботу з покарання бойовиків, іноземних спостерігачів і всіх причетних до незаконного дійства.

Варто відзначити, що "вибори" бойовиків засудили не тільки в Україні, але і в світі: низка країн і міжнародних організацій висловилися єдиним фронтом – "вибори" на Донбасі незаконні і йдуть в розріз з Мінськими угодами, а їхні результати нелегітимні. Так, наприклад, в ООН заявили, що "вибори" відбулися в обхід конституційних і правових меж України.

 

Джерело

Все буде Україна