«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Сергій Іванов: Мене питають на чиєму я боці у справі Шеремета? Зараз скажу страшну річ, але..

Тут мене питають, чому я не коментую перебіг справи про вбивство Шеремета, мовляв, на чиєму ти боці. Не розумію, чому люди так переймаються чиєюсь позицією крім власної – думаю це від невизначеності, невпевненості та страху опинитися на самоті. Але ок, скажу.

Чи вірю я в те, що люди могли вбити іншу людину? Так, вірю. Весь досвід мого життя свідчить, що людина – це тварина, для якої буквально немає нічого неможливого, і це не комплімент людству.

Я бачив матерів, які викидали своїх дітей на смітники в січні, я знав юнака, який зарізав 50-річну сусідку за те, що вона жорстко його домагалася, я особисто спілкувався з кілером, який вбив батька своєї жінки на її замовлення за старі дитячі образи. Я знав людину, яка, блять, натурально ЇЛА інших людей, і що?

Зараз скажу страшну річ, але те, що людина вбила іншу, не завжди робить її поганою. Багато, якщо не більшість вбивць – нормальні люди зі своїми чеснотами та недоліками, просто їхня доля склалася саме так, а не інакше.

Чи вірю я, що поліція або СБУ могли сфальсифікувати матеріали або підставити людей? Так, вірю.

Я знав мусорів, які вішали вбивства на лівих людей тупо заради карточки Ф4, які вішали людей на диби заради явки по дрібній крадіжці. Я знав СБУшників та УБОЗівців, які розстрілювали бандитів упритул, навіть не намагаючись затримати, тому що була відмашка зверху.

Чи вірю я, що можна змоделювати ситуацію і використати людей як пішаків для побудови завідомо хибної версії, за яку гарантовано вчепиться слідство? Так, вірю, я сам можу це зробити. Чи можуть окремі затримані бути частиною комплексу спецзаходів? Так, не виключаю. Чи вважаю я чоловіка на відео схожим на Рифмайстера? Ні, не вважаю. Чи сприймаю я експертизу ходи як доказ? Ні, так само, як і поліграф – це дуже неточні та умоглядні речі. Чи допускаю я, що людина може бути і героєм, і потворою одночасно? Так, абсолютно.

Тому, на превеликий жаль, однозначних висновків я поки що зробити не можу, соррі. Надто багато речей, у які неможливо повірити, я бачив на власні очі. Надто багато очевидного в результаті виявлялося нічим.

Єдине, чого я хочу – це правда. Я хочу знати, хто вбив Шеремета, за що або для чого. І чи має відношення до мотиву вбивства пресловута «атмосфера ненависті», у створенні якої мене колись звинувачувала співмешканка Павла.

Я бажаю всім удачі. Поліції – знайти дійсно винних, адвокатам – захистити клієнтів, невинним – швидше опинитися на волі, винним – гідно прийняти покарання.

Сергій Іванов

Все буде Україна